Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας συμμετέχει στο 1ο διεθνές forum Γυναικείας Επιχειρηματικότητας που συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Λάρισας, τον Δήμο Λαρισαίων και άλλους φορείς, στις 3 – 6 Ιουνίου στην πόλη της Λάρισας.

Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου θα βρίσκονται στο περίπτερο του Δήμου Λαρισαίων, το Σάββατο 4 Ιουνίου, για ενημέρωση των ενδιαφερομένων γυναικών και διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, διοικείται και εποπτεύεται επιστημονικά από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνωνικών Υποθέσεων, και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν υποστεί πολλαπλές διακρίσεις και έμφυλη βία.

Οι υπηρεσίες του περιλαμβάνουν: ενημέρωση/πληροφόρηση και υποδοχή των γυναικών, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη με γνώμονα την πολύπλευρη και αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών τους.

H εργασιακή στήριξη των γυναικών που παρέχεται από τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου εστιάζει σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προσδιορισμού επαγγελματικών στόχων και αποτελεσματικής διεκδίκησης εργασίας.

Πρόκειται για μια υπηρεσία ανοιχτής πρόσβασης, την οποία μπορούν να ζητήσουν όσες γυναίκες επιθυμούν να λάβουν πληροφορίες ή/και στήριξη για θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, απασχόλησης, υποστηρικτικών υποδομών, σχετικών προγραμμάτων, αλλά και για θέματα αυτο-απασχόλησης.

Στο πλαίσιο παροχής εργασιακής στήριξης, οι γυναίκες καλούνται να βελτιώσουν ζητήματα οργάνωσης για τα θέματα εργασίας, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να ενισχύσουν τις δεξιότητες συμμετοχής τους στο εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Έτσι, η σύμβουλος που θα στηρίξει τη συμβουλευόμενη καλείται να λειτουργήσει ανάλογα με τα όριά της, αλλά και τις διαθέσιμες επιλογές και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει στον τομέα της εργασίας, καθώς λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι παράγοντες που επιδρούν στον εργασιακό / επαγγελματικό σχεδιασμό.

Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η στήριξη και η ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς και η αύξηση της αυτο-αποτελεσματικότητας και αυτενέργειάς τους, ώστε τελικά οι ίδιες να διεκδικήσουν υπό καλύτερους όρους την κατάκτηση των εργασιακών / επαγγελματικών τους στόχων.

Η εργασιακή συμβουλευτική περιλαμβάνει ενδεικτικά τα ακόλουθα:

∙πληροφόρηση σε θέματα επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, καθώς και ευκαιριών απασχόλησης

∙χρήση συγκεκριμένων τεχνικών και εργαλείων

∙στήριξη για θέματα αυτο-απασχόλησης

∙παρακολούθηση της πορείας των συμβουλευόμενων γυναικών.

Πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2021, έλαβε χώρα μια σημαντική εξέλιξη στα θέματα της εργασιακής ενίσχυσης των γυναικών, καθώς ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά η ένταξη άνεργων γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο βελτιωμένο πρόγραμμα απασχόλησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ΕΚΟ) του ΟΑΕΔ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία 2.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, για την πρόσληψη ανέργων από συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ενώ δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργοδότες/-τριες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου, επίσης, στηρίζουν συμβουλευτικά τις ενδιαφερόμενες γυναίκες, προκειμένου να αιτηθούν για την ένταξή τους στο πρόγραμμα αυτό.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας εντάσσεται στις 64 υποστηρικτικές δομές του Δικτύου για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.

Το Δίκτυο της ΓΓΔΟΠΙΦ αποτελείται από:

•Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο).

•Τα σαράντα τέσσερα (44) Συμβουλευτικά Κέντρα.

•Τους δεκαεπτά (17) ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο (2) ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.

Για πληροφορίες ή προγραμματισμό συνάντησης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας:

Δ/νση: Γαληνού 4

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλ: 2410 535840

E-mail: larisa@isotita.gr