Κοινοβουλευτική παρέμβαση για 120 δόσεις στα χρέη προς την Εφορία, τους Ασφαλιστικούς Φορείς και τους Δήμους, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής κατέθεσε Τροπολογία, μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να εντάξουν τις οφειλές τους σε μια γενναία ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων.

Η Ε. Λιακούλη, μετά την κατάθεση της Τροπολογίας, επεσήμανε τα εξής:

«Οι παλαιότερες ρυθμίσεις οφειλών, αποτέλεσαν ανάσα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η δυσμενής δημοσιονομική συγκυρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η πανδημία και πλέον η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους συμπολίτες μας, που βλέπουν τον οικονομικό τους προϋπολογισμό να ανατρέπεται πλήρως και αγωνιούν. Είναι αναγκαίο να τους δοθεί η δυνατότητα να εντάξουν τις οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, τους Ασφαλιστικούς Φορείς και τους Δήμους σε μια γενναία ρύθμιση οφειλών 120 δόσεων.

Υπογραμμίζω ότι εκτός της ανωτέρω κατηγορίας των παλιών οφειλετών που έχασαν τη ρύθμιση, γιατί δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στην πληθώρα υποχρεώσεων, εξαιτίας των επιλογών της Κυβέρνησης έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά οφειλετών.

Η ζοφερή κατάσταση απειλεί την κοινωνική συνοχή, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τα δημόσια οικονομικά, επιβάλλοντας την ανάγκη μιας νέας ρύθμισης - ευκαιρίας.

Με την Τροπολογία μας, θεσπίζουμε:

Α) Για όσους δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα σε ρύθμιση οφειλών: νέα βιώσιμη ρύθμιση έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Η δυνατότητα χορηγείται για οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 15η Δεκεμβρίου 2022. Η ένταξη στη ρύθμιση έχει ως προϋπόθεση την προκαταβολή 5 % του οφειλόμενου κεφαλαίου, ενώ προβλέπεται έκπτωση 40 - 85% επί των προσθέτων τελών και προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης της οφειλής (όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η έκπτωση). Ειδικά στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του συνόλου της οφειλής, εκπίπτει το σύνολο των προσαυξήσεων και προστίμων. Επιπλέον, όσοι υπάγονται στη ρύθμιση και τηρούν τους όρους της, δικαιούνται να λάβουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Β) Για όσους είχαν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και την έχασαν: αναβίωση της παλιάς ρύθμισης οφειλών.

Στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που ο κ. Μητσοτάκης έχει εγκαταλείψει στο έλεος της ενεργειακής κρίσης και των δραματικών ανατιμήσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να παρακολουθούμε με αναλγησία τη “θηλιά” των χρεών να τους “πνίγουν” και να αδρανούμε. Καλά τα λόγια, αλλά η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί πράξεις. Καλώ την Κυβέρνηση να αποδεχτεί την Τροπολογία μας.»