Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο για την μέχρι τώρα πορεία των θερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας περιόρισε την αγοραστική κίνηση με αποτέλεσμα οι απώλειες στον τζίρο να αγγίζουν το 30%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης εντείνει τους ελέγχους στην αγορά προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα παραπλανητικών εκπτώσεων έχοντας ως προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 1,44 εκατ. ευρώ σε τρεις μεγάλες αλυσίδες πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών (Πλαίσιο Computers, Public και Praktiker) καθώς σε ελέγχους της διαπιστώθηκε ότι παραβίαζαν το άρθρο 15 του νόμου 4177/2013, όπως ισχύει, και σε εφαρμογή της ΥΑ 35935/2023 «Κώδικας δεοντολογίας περί ανακοίνωσης μειωμένης τιμής σε περίοδο εκπτώσεων».

«Παραπλανητικές πρακτικές εις βάρος των καταναλωτών δεν γίνονται ανεκτές» ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας και προανήγγειλε ότι «το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα ενταθούν».

Ο υπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η επιβολή των προστίμων αποδεικνύει στους πολίτες και στην κοινωνία ότι η αγορά δεν είναι ανεξέλεγκτη, ότι η αγορά ελέγχεται. Ότι η δική μας κυβέρνηση είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς αλλά όχι της ασύδοτης αγοράς».

Ο ίδιος ανέφερε ότι σκοπός «δεν είναι να τιμωρήσουμε ή να κάνουμε κακό στις αλυσίδες. Σκοπός μας είναι να τηρήσουν το νόμο και να προστατεύσουμε τον καταναλωτή. Και θέλω να σας πω ότι αυτό είχε αποτέλεσμα, γιατί αμέσως με το που επιβλήθηκαν τα πρόστιμα εξαφανίστηκαν και οι εικονικές εκπτώσεις». Ο κ. Σκρέκας σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία στην αγορά, θα είμαστε αμείλικτοι με τους παραβάτες του νόμου».

AΠΕ-ΜΠΕ