Στην Φαλάνη Λάρισας των 4.000 κατοίκων, που χτυπήθηκε σκληρά από την κακοκαιρία Daniel βρέθηκε η κάμερα της ΕΡΤ.

Πολλοί από τους κατοίκους βρίσκονται ακόμα αποκομμένοι από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, παρά το γεγονός ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής και παραμένουν μόνο σε λίγα σημεία.

Παρά το γεγονός ότι η αποκομιδή των νεκρών ζώων έχει ξεκινήσει, παραμένουν αρκετά, όσο υπάρχουν ακόμη λιμνάζοντα νερά κοντά στην κοίτη του Πηνειού.

Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε σε κτηνοτροφική μονάδα του κ. Θωμά Αγοράστη. «Χάσαμε κάποια ζώα, άλλα τα γλυτώσαμε, αλλά χάσαμε και τις ζωοτροφές μας, δεν μπορούμε να ξεχειμωνιάσουμε. Τα ζώα μας είναι έξω… Εκεί που υπάρχουν νερά, είναι ακόμη νεκρά ζώα… Πρέπει να μαζευτούν κι αυτά», λέει στην ΕΡΤ.

Οι κτηνοτρόφοι μάζεψαν τα ζώα τους και τα έδωσαν για καύση ή υγειονομική ταφή. Τα νερά έφτασαν σε ύψος 2,5 μέτρων. Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, στην περιοχή χάθηκαν περίπου 5.000 ζώα. Για να συντηρηθούν όσα επέζησαν, οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν νερό με βυτιοφόρο που έχει παραχωρηθεί από παραγωγό γάλακτος της Φαλάνης. Άμεσα ανταποκρίθηκε κτηνίατρος που εξέτασε τα ζώα.

Ένα ακόμη ζήτημα είναι η καταστροφή εξοπλισμού και η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ώστε σπίτια και επιχειρήσεις να μπορέσουν να γίνουν πάλι λειτουργικά. Οι κτηνοτροφικές μονάδες ζητούν την βοήθεια του κράτους γιατί όπως λένε, πρέπει να ξεκινήσουν τα πάντα από το μηδέν.

Στο Κεραμίδι Φαρκαδόνας που είναι ακόμη βυθισμένο κάτω από το νερό και την λάσπη, κτηνοτρόφος κάνει έκκληση για ζωοτροφές για να ταίσει τα ζώα του.

Στην περιοχή το Ομορφοχωρίου, ένας κτηνοτρόφος που απομάκρυνε τις ημέρες της καταστροφής τα ζώα του από του Κουλούρι, βρίσκεται αποκλεισμένος και χρειάζεται να τα μεταφέρει πίσω στην κτηνοτροφική μονάδα.

(*) φωτογραφία ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI