Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ» απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ για τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες των Φαρσάλων και των ευρύτερων περιοχών μετά τις παρατεταμένες και συνεχείς βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν, τόσο το Μάιο, όσο και τον Ιούνιο, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών της περιοχής.

Η επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, αναφέρει μεταξύ άλλων πως: «στα δημητριακά εξαιτίας των προαναφερόμενων καιρικών συνθηκών υπήρξε μείωση της παραγωγής, σοβαρότατη υποβάθμιση της ποιότητας, οδηγώντας σε πολύ χαμηλές τιμές για την αγορά, που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος καλλιέργειας του σκληρού σίτου».

Επιπλέον, τονίζεται πως λόγω των καιρικών φαινομένων υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες, τόσο στην καλλιέργεια της φακής, όσο και της βιομηχανικής τομάτας.

Ειδικότερα, «στα ψυχανθή υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες στην καλλιέργεια της φακής εξαιτίας του τινάγματος του καρπού με μειώσεις παραγωγής που αγγίζουν το 60% με 70%, ενώ στη βιομηχανική τομάτα, οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστια μυκητολογικά προβλήματα με κύριο παθογόνο τον περονόσπορο», καθώς η καταπολέμησή του με συνεχόμενους ψεκασμούς κατέστη αδύνατη λόγω των ως άνω καιρικών φαινόμενων, συμπληρώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».

Σε συνέχεια των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, επήλθε και το κύμα καύσωνα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η θερμοκρασία εδάφους στον κάμπο της Θεσσαλίας, στις 13 Ιουλίου 2023, πλησίασε τους 55°C. Οι υψηλότατες θερμοκρασίες, όπως τονίζεται και από τον συνεταιρισμό, είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της ανάπτυξης των καρπών και της καρπόδεσης, που οδήγησε σε τρομακτική μείωση της παραγωγής.

agrotypos (Σταύρος Παϊσιάδης)