«Ο Σταυρός δεν είναι ο μόνο θρησκευτικό σύμβολο. Ο Σταυρός είναι σημείο νίκης για όλους τους Χριστιανούς, αλλά επιπλέον, για εμάς τους Έλληνες η παρουσία του στο εθνικό μας σύμβολο, την ελληνική σημαία, είναι μια ακόμη επιβεβαίωση των ισχυρών και ακατάλυτων δεσμών ελληνισμού και ορθοδοξίας».

Τα παραπάνω τόνισε ο εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την υποδοχή αποτμήματος του Τιμίου Ξύλου και ιερών Λειψάνων στον Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους στη Βαμβακού των Φαρσάλων.

Ο Θεσσαλός πολιτικός με εκπροσώπους των αρχών του τόπου παρακολούθησε τον εορταστικό εσπερινό, στον οποίο προέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος. Το Τίμιο Ξύλο κόμισε από τη μητρόπολη Δημητριάδος ο πρωτοπρεσβύτερος π. Αθανάσιος Μακαντάσης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του σημείωσε ακόμη ότι «η συμβολή της ορθόδοξης εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής συνείδηση των Ελλήνων κατά τη μακρά περίοδο του οθωμανικού ζυγού είναι αδιαμφισβήτητη και ιστορικά τεκμηριωμένη. Η ορθοδοξία αποδείχθηκε κυριολεκτικά σε δίσεκτους χρόνους κιβωτός σωτηρίας για το γένος.

Και σήμερα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, συνεχίζει με το πλούσιο φιλανθρωπικό της έργο να κάνει πράξη την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο και κυρίως να δίνει ελπίδα σε κάθε δοκιμαζόμενο μέλος της κοινωνίας μας. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν, ιδιαίτερα, όσοι με περισσή ευκολία καταφέρονται κατά της εκκλησίας, απεργαζόμενοι την περιθωριοποίησή της, μέσω της επικείμενης αναθεώρησης του Συντάγματος».