«Οι Πόντιοι έχουν αποδείξει διαχρονικά ότι δεν ξεχνούν. Διατηρούν μέσα στο DNA τους την αλησμόνητη πατρίδα τους, κι αυτό το εκδηλώνουν με τη διαφύλαξη της πολιτισμική τους κληρονομιάς. Δεν είναι τυχαίο, που σε μια εποχή γενικευμένης ‘λωτοφαγίας’, όταν διάφοροι κύκλοι θέλουν να λησμονήσουμε ποιοι είμαστε και από που ερχόμαστε, οι Πόντιοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα της Μνήμης. Και αξίζουν συγχαρητήρια γιατί με το χορό και το τραγούδι μεταλαμπαδεύουν στη νέα γενιά την ιστορική αλήθεια και την αγάπη για τις ρίζες μας».
Τα παραπάνω τόνισε σε δηλώσεις του ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, προσερχόμενος στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακού Χορού που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής υπογράμμισε ότι «σχεδόν έναν αιώνα από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, υπουργοί δηλώνουν αρνητές της γενοκτονίας. Κάποιοι άλλοι, με περισσή ελαφρότητα αφαιρούν από τη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων της ιστορίας την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού. Ενώ φέτος, για πρώτη φορά υποβαθμίστηκε ακόμη και η ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, καθώς δεν υπήρξε η καθιερωμένη ειδική συνεδρίαση της βουλής, αλλά απλά μια αναφορά του προεδρεύοντος. Αυτά δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν. Αντιθέτως, να μας χαλυβδώνουν στην προσπάθεια της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των Χριστιανών της καθ’ ημάς Ανατολής».
Ο Θεσσαλός πολιτικός καυτηρίασε το γεγονός ότι «φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι ψευτοπροοδευτικοί να βαπτίζουν ως εθνικισμό τον αγνό πατριωτισμό, την αγάπη προς τον τόπο μας και την ιστορία των προγόνων μας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στο έθνος τη στιγμή που η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση της γενοκτονίας που συνεχίστηκε με τους διωγμούς στην Πόλη και με την γενοκτονία της μνήμης, καθώς βυζαντινές εκκλησιές γίνονται τζαμιά. Και κυρίως με τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της Άγκυρας, που απειλούν την εθνική μας κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα.
Σ’ αυτές τις στιγμές χρειαζόμαστε υψηλό φρόνημα και αρραγή ενότητα. Ο ελληνισμός έχει τις αστείρευτες πηγές της ιστορίας του και του πολιτισμού του για να τα καταφέρει. Το απέδειξε και στο παρελθόν».