Από την αγκαλιά της συντρόφου στην αγκαλιά του Μορφέα... Τι συμβαίνει και μετά το σεξ έρχεται μια ακαταμάχητη ανάγκη για ύπνο;

Ο ύπνος θρέφει τα μωρά, θρέφει όμως και τους εραστές θα μπορούσε να συμπληρώσει κανείς εναλλακτικά για το φαινόμενο της υπνηλίας μετά το σεξ το οποίο, για λόγους που αναλύει η επιστημονική συντάκτρια Melinda Wenner Moyer, είναι συχνότερο στους άνδρες.

Θέμα ώρας και χαλάρωσης

Η ώρα που γίνεται το σεξ είναι από τους προφανείς λόγους που ακολουθείται από τον ύπνο αναφέρει η Moyer, απόφοιτη Μοριακής Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με μεταπτυχιακές σπουδές Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας για τη δημοσιογραφική κάλυψη θεμάτων υγείας και επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η συνεύρεση κυρίως τα βράδια, στο κρεβάτι, με την εξάντληση από την πράξη -για την οποία κοπιάζει συνήθως ο άνδρας περισσότερο- εξηγούν εν πολλοίς την προτίμηση αυτής της υπνηλίας για το ένα φύλο.

Έπειτα, όπως διαπίστωσαν μελέτες που συμπεριέλαβαν τη χρήση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET), για την επίτευξη του οργασμού βασική προϋπόθεση είναι η απελευθέρωση από «κάθε φόβο και άγχος» που, αναπόφευκτα σχεδόν θα φέρει χαλάρωση και νύστα.

Φταίει η βιοχημεία

Οι βιοχημικές διεργασίες που ενεργοποιεί ο οργασμός φέρουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Κάποια επιστημονικά ευρήματα έχουν δείξει ότι κατά την εκσπερμάτιση απελευθερώνεται ένα κοκτέιλ ορμονών και νευροδιαβιβαστών όπως νοραδρεναλίνη, σεροτονίνη, ωκυτοκίνη, βαζοπρεσίνη (αγγειοπιεσίνη), μονοξείδιο του αζώτου και προλακτίνη.

Η προλακτίνη σχετίζεται με το αίσθημα της σεξουαλικής ικανοποίησης αλλά και με τον χρόνο που απαιτείται για την ανάκαμψη, την ετοιμότητα δηλαδή για έναν ακόμη γύρο. Έρευνες έχουν δείξει ότι χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης σχετίζονται με ταχύτερη επιστροφή στο πεδίο της δράσης. Από την άλλη, τα επίπεδα της ορμόνης αυξάνονται συνήθως με τον ύπνο ενώ η έγχυσή της σε πειραματόζωα προκάλεσε την άμεση κόπωσή τους. Δεδομένων αυτών αλλά και ότι κατά τη σεξουαλική πράξη υπάρχει σημαντική έκκριση προλακτίνης –τετραπλάσια συγκριτικά με τον αυνανισμό– εξηγείται η σύνδεση του σεξ με την υπνηλία.

Η ωκυτοκίνη και η βαζοπρεσίνη, δύο ακόμα ορμόνες που απελευθερώνονται κατά τον οργασμό και σχετίζονται με τον ύπνο λόγω της παράλληλης έκκρισής τους με τη μελατονίνη, την ορμόνη του ύπνου και βιολογικού ρυθμού. Η ωκυτοκίνη επιπλέον της μειώνει τα επίπεδα του στρες.

Η Εξελικτική Θεωρία

Εξηγήσεις προσφέρει και η εξελικτική θεωρία, κατά την οποία οι πρώτοι άνδρες είχαν ως βασικό στόχο όσο το δυνατόν περισσότερους απογόνους και, έτσι, ο ύπνος δεν ευνοούσε την επίτευξή του. Σήμερα όμως, σημειώνει η Moyer, που τα πράγματα είναι διαφορετικά και δεν μπορεί να πάει από τη μία γυναίκα στην επόμενη άμεσα, θα προτιμήσει την ξεκούραση.

Πιθανώς πάλι η υπνηλία να αποτελεί απλώς παρενέργεια ενός σταδίου της εξέλιξης που εμπλέκει την έκκριση ωκυτοκίνης και βαζοπρεσίνης. Πρόκειται για δύο ορμόνες που κυριαρχούν στις συντροφικές σχέσεις και ενισχύουν το αίσθημα σύνδεσης και εμπιστοσύνης, εξηγώντας τη σύνδεση σεξουαλικής πράξης και συναισθηματικής εμπλοκής. Η τελευταία ευνοεί τα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, καθώς η κοινή μέριμνα για τη φροντίδα του νεογνού αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής του.

ygeiamou.gr