Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, το Sleepover  2016 – Διανυκτέρευση σε Μουσείο, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τρία μουσεία της πόλης, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας για γονείς και τα παιδιά τους και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας για ενήλικες. 

Είκοσι παιδιά, ηλικίας 9-10 ετών και 20 γονείς, φιλοξενήθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, όπου έζησαν μια μεγάλη περιπέτεια  με πολλές δραστηριότητες .   Η πρώτη δράση είχε  θέμα « Ζητούνται  αρχαιολόγοι!» . Μέσα από νοητικά  και κινητικά παιχνίδια,  η  ομάδα καθοδηγήθηκε στο χώρο του Μουσείου σε μια διαδρομή που σχεδιάστηκε  ειδικά για την βραδιά του sleepover.  

Η δεύτερη δραστηριότητα στηρίχτηκε στη δημιουργική εμψύχωση του βιβλίου της Λίνας Μουσιώνη «Το Μουσείο των Υποσχέσεων»,  όπου μικροί και μεγάλοι  έλυσαν παράξενους γρίφους, γνώρισαν τα μυστικά των μουσείων και ακολούθησαν το μυστηριώδες ίχνος ενός ακρόλιθου ειδωλίου. Τα αποτελέσματα ήταν μοναδικά, με πολύ  δημιουργικότητα και φαντασία και η έκθεση των πολύχρωμων έργων στήθηκε την επόμενη μέρα στην είσοδο του Μουσείου.

Η τρίτη δραστηριότητα είχε τίτλο « Ένα δικό μου  αντικείμενο… στο Μουσείο;». Πριν  κλείσουν τα φώτα για την τελική φάση του προγράμματος, τα  παιδιά  περιηγήθηκαν  στις αίθουσες του Μουσείου και ακούμπησαν κοντά σε προθήκες και ελεύθερα εκθέματα, αγαπημένα προσωπικά τους αντικείμενα.  Βιβλία, δεινόσαυροι, δράκοι, ρολόγια, φακοί, χτενάκια,  πήραν τη θέση τους για ένα βράδυ στο μουσείο και έδωσαν  αφορμή για να σκεφτούμε τι σημαίνει μουσειακό αντικείμενο.

Ο ενθουσιασμός και η χαρά ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δείχνοντας πως το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας είναι ένας χώρος ανοιχτός, ζεστός  που καλοδέχεται  τους  φίλους  του και  δημιουργεί βαθιές  και ποιοτικές σχέσεις  με την κοινότητα πόλης.  Φυσικά όλοι ανυπομονούν για την επόμενη νύχτα στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας!

Εμψυχωτές του προγράμματος ήταν η Λίνα Μουσιώνη, αρχαιολόγος - συγγραφέας και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Στέλλα Κατακούτα και Ασημίνα Τσιάκα. 

Μια ξεχωριστή μουσειακή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα παιδιά της πόλης συνοδευμένα από τους γονείς τους, στο Sleepover στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Αρχικά, οι μικροί επισκέπτες με τους συνοδούς τους ξεναγήθηκαν στην περιοδική έκθεση «Πρόσωπα της Λάρισας» της Λαρισαίας ζωγράφου Γεωργίας Μπλιάτσου και πήραν μέρος σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποίησε η ίδια η ζωγράφος. 

Έπειτα, τα παιδιά παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βλέπω, αισθάνομαι, εκφράζομαι» που πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες της Μόνιμης Συλλογής από την μουσειολόγο Ελπίδα Σδράλλη.

Στη συνέχεια, το Μουσείο μεταμορφώθηκε σε σταυροδρόμι συνάντησης ζωγραφικής, κινηματογράφου, παιδικής ηλικίας. Η προβολή της βραβευμένης ταινίας «Ο Βίνσεντ και εγώ» σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, ήταν μια ιδιαίτερη ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν, τον Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Οι χαρούμενες φωνές και οι ψίθυροι σίγησαν, όταν μικροί και μεγάλοι επισκέπτες αποκοιμήθηκαν με το άκουσμα παραδοσιακού παραμυθιού της Θεσσαλίας, από την αφηγήτρια Κρυσταλλία Μακατού.

Το Sleepover για ενήλικες που οργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας από το Λαογραφικό Μουσείο, ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους. Άντρες και γυναίκες, διαφορετικές ηλικίες, επαγγέλματα... μια υπέροχη τελικά παρέα και αρκετοί καινούριοι φίλοι για το Μουσείο

Το πρόγραμμα περιλάμβανε γνωριμία με τα αντικείμενα του Μουσείου μέσα από τη μόνιμη και την περιοδική έκθεση «Τέχνης Υφαντουργήματα». Οι συμμετέχοντες έστησαν  έκθεση με παλιές φωτογραφίες. Όψεις της παλιάς Λάρισας, κτίρια νεοκλασικά και παραδοσιακά, άνθρωποι - ενδυμασίες, παλιά επαγγέλματα, αντικείμενα παραδοσιακών τεχνικών, τους ταξίδεψαν στη Λάρισα του 18ου και 19ου αιώνα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.  

Δείπνο και ψυχαγωγία με παραδοσιακά ακούσματα από παρέα μουσικών με τον Γιώργο Δεληγιάννη – Υπεύθυνο της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής ΔΩΛ.

Την Κυριακή, συμμετείχαν στο πρόγραμμα εναλλακτικής γυμναστικής «Ξυπνήστε, τεντωθείτε» με τη γυμνάστρια Σταυρούλα Γκανάτσα.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο παραδοσιακών τεχνικών. 

Ευχαριστίες οφείλονται στους εθελοντές Σαμαρείτες που... ξενύχτησαν για την ασφάλεια όλων.