Ιδιαίτερα αισθητή η οικονομική τον φετινό χειμώνα στον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των παραγωγών που δικαιούνται επιδότηση μέσω της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ τα ποσά που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών την προηγούμενη Δευτέρα ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε πανελλαδικό επίπεδο, 154.000 παραγωγοί δεν έλαβαν επιδότηση από τους 718.000 που είχαν υποβάλει αίτηση, η πλειονότητα των οποίων μάλιστα στο εξής δεν θα ανήκει στους δικαιούχους.
Εκδόθηκαν προσωρινά Δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης (ΔΒΕ) (έως πέρυσι οι παραγωγοί λάμβαναν την Ενιαία Ενίσχυση) για το 94,2% όσων είχαν υποβάλει αίτηση, δηλαδή για 676.000 παραγωγούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Εξαιρέθηκε ποσοστό (5,8%) που αφορά αιτήσεις παραγωγών οι οποίοι:
• είτε κρίθηκαν μη ενεργοί γεωργοί (0,8%)
• είτε δήλωσαν συνολικές εκτάσεις μικρότερες των 4 στρεμμάτων (2,9%)
• είτε κρίθηκαν, για διάφορες αιτίες, μη δικαιούχοι ΔΒΕ με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο (2,7%). Οσοι το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης.
Από το σύνολο των παραγωγών στους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά ΔΒΕ, οι 112.000 δεν έλαβαν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης της βασικής ενίσχυσης. Σύμφωνα πάντα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτό συμβαίνει γιατί η πλειονότητα των παραγωγών, περίπου 90.000, δικαιούται λιγότερα από 250 ευρώ, και σύμφωνα με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν επιτρέπεται η καταβολή. Εφόσον αυξηθεί το ποσό αυτό τους επόμενους μήνες (με την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων ή του ποσού που δικαιούνται από το «πρασίνισμα»), θα τους καταβληθούν τα χρήματα, διαφορετικά δεν ανήκουν πλέον στους δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων. Για τους υπόλοιπους 22.000, οι οποίοι επίσης δεν είδαν να πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς τους, πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχων και, μετά την ολοκλήρωσή τους, θα λάβουν τα χρήματα που δικαιούνται.
Ωστόσο και τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς των 586.000 προσωρινών δικαιούχων είναι σαφώς λιγότερα από όσα λάμβαναν έως και πέρυσι, ως συνέπεια της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Ο υπολογισμός του πλήθους των δικαιωμάτων και της αξίας κάθε δικαιώματος έγινε από την αρχή, σε εντελώς διαφορετική βάση από ό,τι ίσχυε με την προηγούμενη ΚΑΠ, οπότε κάθε σύγκριση είναι άτοπη», σημειώνεται σε ενημερωτικό σημείωμα από το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής. «Ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ, δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις των παραγωγών, είναι λιγότερα από εκείνα της παλαιάς ΚΑΠ, περίπου κατά 15%. Συνεπώς υπάρχει μια μείωση των ενισχύσεων “από την πηγή”», επισημαίνεται από το υπουργείο.
Σε εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, η 1η δόση που έλαβαν οι παραγωγοί είναι κατά μέσον όρο το 54% αυτού που είχαν λάβει πέρυσι τέτοια εποχή. Τα υπόλοιπα χρήματα, όπως αναφέρεται, θα τα εισπράξουν τον Φεβρουάριο.