Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών/τριων, ο Μαθητικός Διαγωνισμός έκφρασης και δημιουργίας με θέμα: «Ένα λουλούδι ανθίζει…», ο οποίος διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και απευθυνόταν στις Σχολικές Μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο ανωτέρω Μαθητικός Διαγωνισμός υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος και αφορούσε στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών με δύο τρόπους: Α. Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων, Β. Διαγωνισμός Ποίησης για μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων. Βασικός στόχος του Διαγωνισμού, ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές και στις μαθήτριες και η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα βιοποικιλότητας, ρύπανσης και προστασίας της χλωρίδας και πανίδας της περιοχής, ώστε να εμπνευστούν και να εκφραστούν μέσω καλλιτεχνικών δημιουργιών. Παράλληλα ο Μαθητικός Διαγωνισμός έκφρασης και δημιουργίας, στόχευε να αναδείξει νέα ταλέντα και να δώσει κίνητρα για έκφραση, δημιουργία και επικοινωνία.

Στο Διαγωνισμό συμμετείχαν 174 έργα ζωγραφικής μαθητών/τριων Νηπιαγωγείων και 212 έργα ποίησης μαθητών/τριων Δημοτικών Σχολείων, από τις εξής σχολικές μονάδες:

Νηπιαγωγεία: 2o Ν/Γ Λάρισας, 3o Ν/Γ Λάρισας, 8o Ν/Γ Λάρισα, 9o Ν/Γ Λάρισας, 10o Ν/Γ Λάρισας, 11o Ν/Γ Λάρισας, 29o Ν/Γ Λάρισας, 48o Ν/Γ Λάρισας, 1o Ν/Γ Αμπελώνα, 4o Ν/Γ Αμπελώνα, 2ο Ν/Γ Τυρνάβου, Ν/Γ Ελευθευρών, Ιδιωτικό Ν/Γ Μπακογιάννη. Δημοτικά Σχολεία: 4o Δ.Σ. Λάρισας, 5o Δ.Σ. Λάρισας, 9o Δ.Σ. Λάρισας, 10o Δ.Σ. Λάρισας, 16o Δ.Σ. Λάρισας, 17o Δ.Σ. Λάρισας, 18o Δ.Σ. Λάρισας, 19o Δ.Σ. Λάρισας, 24o Δ.Σ. Λάρισας, 27o Δ.Σ. Λάρισας, 37o Δ.Σ. Λάρισας, Ιδιωτικό Δ.Σ. Μπακογιάννη, Ιδιωτικό Δ.Σ. Ράπτου, 2ο Δ.Σ. Γιάννουλης, Δ.Σ. Δαμασίου.

Προκειμένου να αξιολογηθούν οι μαθητικές δημιουργίες και να αποδοθούν Βραβεία και Ειδικοί Έπαινοι, συγκροτήθηκε επιτροπή αποτελούμενη από: τη Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, ως πρόεδρο, τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Καρδίτσας με Νηπιαγωγεία Παιδαγωγικής και Επιστημονικής ευθύνης στη Δ.Π.Ε. Λάρισας, κ. Κωτσιοπούλου Δήμητρα, ως μέλος, την Αν. Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ.Π.Ε. Λάρισας, κ. Αποστολάκη Μαρία, ως μέλος, τη Διευθύντρια του 32ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Μποντικούλη Εύη, ως μέλος, τη Διευθύντρια του 13ου Νηπιαγωγείου Λάρισας, κ. Καζαζάκη Χρυσούλα, ως μέλος, την πρώην Διευθύντρια Δημ. Σχολείου Λάρισας, κ. Παπακαλούση Μαρία, εκπρόσωπο της Ι. Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ως μέλος, τον πρώην Διευθυντή Σχολικών Μονάδων Π. Ε. και Εκδότη του Περιοδικού «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», κ. Σπανό Κωνσταντίνο, ως μέλος, το μέλος του Σωματίου Εικαστικών Λάρισας «8» και Εκπαιδευτικό Εικαστικών ΠΕ08, κ. Μακρή Παρασκευά, ως μέλος και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας, κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, ως μέλος.

Η Επιτροπή συνεδρίασε την Πέμπτη 13/06/2024 και έχοντας ως κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών έργων, τη συνάφεια με το θέμα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, το βαθμό συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού με το θέμα, την αισθητική του προϊόντος, την τεχνική αρτιότητα κ.λπ., με μεγάλη δυσκολία -λόγω της εξαιρετικής ποιότητας όλων των έργων- απένειμε τα Βραβεία και τους Ειδικούς Επαίνους ως εξής:

Α. Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων:

  • 1ο Βραβείο στο 11ο Ν/Γ Λάρισας και στο μαθητή Παγκαρλιώτα Πάρη. Δώρο: ποδήλατο και κράνος.
  • 2ο Βραβείο στο 29ο Ν/Γ Λάρισας και στη μαθήτρια Νικολάου Μακρίνα. Δώρο: τάμπλετ.
  • 3ο Βραβείο στο 4ο Ν/Γ Αμπελώνα και στο μαθητή Ταρλαή Ζήση. Δώρο: σειρά βιβλίων.

Ειδικός Έπαινος: στο 48ο Ν/Γ Λάρισας και στη μαθήτρια Κοτσώνη Βασιλική. Δώρο: σειρά βιβλίων.

Β. Διαγωνισμός Ποίησης για μαθητές/τριες Δημοτικών Σχολείων:

  • 1ο Βραβείο στο 10ο Δημ. Σχολείο Λάρισας και στη μαθήτρια της Δ΄ Τάξης, Μητσοπούλου Θωμαή. Δώρο: playstation.
  • 2ο Βραβείο στο 2ο Δημ. Σχολείο Γιάννουλης και στη μαθήτρια της Γ΄ Τάξης, Μπατσίλα Σεμίνα. Δώρο: ηλεκτρικό ποδήλατο και κράνος.
  • 3ο Βραβείο στο 17ο Δημ. Σχολείο Λάρισας και στη μαθήτρια της Στ΄ Τάξης, Χουντή Μελίνα. Δώρο: τάμπλετ.

Ειδικός Έπαινος: στο 24ο Δημ. Σχολείο Λάρισας και στη μαθήτρια της Β΄ Τάξης, Τσιαούση Ασπασία. Δώρο: σειρά βιβλίων.

Η Επιτροπή θα απονείμει, επίσης, Διπλώματα Συμμετοχής – εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα συγχαρητήριά της- σε όλους/ες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες μαθητές/τριες για τα έργα τους καθώς και στους/στις υπεύθυνους εκπαιδευτικούς για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση του Διαγωνισμού. Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση της Ι. Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Καραγιώργου Αικατερίνη, εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια προς το σύνολο των μαθητών/τριων που συμμετείχαν στον Μαθητικό Διαγωνισμό για τα εξαιρετικά εικαστικά και λογοτεχνικά έργα τους, και ιδιαίτερα τους/τις μαθητές/τριες των οποίων τα έργα διακρίθηκαν. Ευχαριστεί, επίσης, θερμά, την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου για την αγαστή συνεργασία στην υλοποίηση του Διαγωνισμού, τα εκλεκτά μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης των έργων, καθώς και τους/τις Δ/ντές/ντριες, Προϊσταμένους/ες και τους/τις Εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων, για την πολύτιμη συμβολή τους.