Σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και των Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Ελασσόνας αναφέρονται:
«Η είσοδος και η μετάδοση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους που ήδη αδυνατούν να επιβιώσουν. Το νόσημα, που είναι καταστροφικό για την κτηνοτροφία λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας που ξεπερνούν το 95%, εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εμφάνιση κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων σε Τρίκαλα, Ελασσόνα αποκάλυψε για μια ακόμα φορά την τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που επωμίζονται το σύνθετο έργο της αποτροπής της εξάπλωσης της ζωονόσου και της διασφάλισης της βιωσιμότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Καθώς και τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, που επιτρέπουν ουσιαστικά την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων από τα σύνορα, με τις καταστροφικές συνέπειες να τις βιώνουν και τώρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Για άλλες αντιλαϊκές πολιτικές ξέρουν και παίρνουν μέτρα καταστολής, για την προστασία και την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων κανέναν έλεγχο και μέτρα προστασίας.
Με βάση τις καταγγελίες και όσα διαβάζουμε στα ΜΜΕ, ζητάμε να μας πουν επίσημα ποιος έκανε την εισαγωγή των μολυσμένων ζώων από την Τουρκία, αν έγινε έλεγχος και τι αποτελέσματα είχε και αν δεν έγινε έλεγχος γιατί συνέβη αυτό.
Όπως πάντα, στη δύσκολη ώρα της κρίσης, την ώρα που βγαίνουν στην επιφάνεια όλα τα σωρευμένα από χρόνια προβλήματα των υπηρεσιών, η λύση που επιλέγεται από Περιφερειακές Αρχές και κυβέρνηση είναι τα «μπαλώματα».
Κάνουν πως δεν ξέρουν πως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τραγικά υποστελεχωμένες και οι υπάλληλοι ακόμα και σε «ήρεμες» περιόδους φέρνουν σε πέρας τεράστιο όγκο δουλειάς.
Ζητάμε και διεκδικούμε μέτρα που πρέπει να πάρουν για:
– Να μην εξαπλωθεί η νόσος της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στη χώρα μας.
– Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.
– Οικονομική στήριξη (για ζωοτροφές, απολυμαντικά κλπ.) για κτηνοτρόφους που υποχρεώθηκαν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.
– Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου.
– Να εξασφαλιστεί η πλήρης αναπλήρωση του κόστους ανασύστασης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περίπτωση εμφάνισης εστιών της νόσου.
– Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά σε προσωπικό με προσλήψεις μονίμων κτηνιάτρων και βοηθητικών ειδικοτήτων, με κατεπείγουσες διαδικασίες.
– Να ενισχυθεί η υλικοτεχνική υποδομή των κτηνιατρικών υπηρεσιών για να μπορέσουν να επιτελέσουν απρόσκοπτα το έργο τους σε όφελος του λαού και της εγχώριας κατανάλωσης».