Διασφάλιση της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βιωσιμότητας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας βάσει των πραγματικών αναγκών ειδικά για «Μονάδες για άτομα με Αυτισμό», ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα ο κ. Κόκκαλης κατέθεσε ως αναφορά, επιστολή του Συλλόγου Γονέων Κηδ. και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας σύμφωνα με την οποία το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» το οποίο αναφέρεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και στον ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ «έχει επιφέρει τεράστια αγωνία και αναστάτωση στις οικογένειες των ωφελούμενων, των εργαζόμενων και τα Διοικητικά Συμβούλια των μη κερδοσκοπικών φορέων που λειτουργούν Μονάδες Ψυχικής Υγείας, διότι δεν αναφέρει τις συνθήκες ένταξης στο καθεστώς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο κοστολόγησης.»
Σύμφωνα με την επιστολή «Μοναδικός τρόπος να διατηρηθεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους είναι το ύψος της αποζημίωσης των Μονάδων Ψυχικής Υγείας να μην ακολουθήσει τις διατάξεις του ΕΟΠΥΥ που αφορούν το κόστος νοσηλίου για τα Μη Επιδοτούμενα από το Κράτος Ιδιωτικά ιδρύματα, που παρέχουν άλλου τύπου υπηρεσίες και με άλλο πλαίσιο. Να διατηρηθούν δηλαδή οι αποφάσεις κοστολόγησης, οι οποίες και θα επικαιροποιούνται, όπως ισχύουν σήμερα και δεσμευτικά προβλέπονται αυτή τη στιγμή με βάση τις κανονιστικές διατάξεις. Η κοστολόγηση προκύπτει από το άθροισμα των δαπανών για τη λειτουργία των μονάδων και αφορά σε δαπάνες παγίων, μισθοδοσίας προσωπικού, δράσεις στην κοινότητα και αντίστοιχα λειτουργικά έξοδα, όπως δηλαδή είχε υπολογιστεί το κόστος ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις.»
Επισημαίνεται ότι «Η ανωτέρω δέσμευση, η οποία θα πρέπει ρητά να αναφέρεται στο νόμο, αποτελεί μείζον ζήτημα και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και βιωσιμότητας των Μ.Ψ.Υ. βάσει των πραγματικών αναγκών ειδικά για Μονάδες για άτομα με Αυτισμό - όπου η σταθερότητα, η εξειδίκευση και τα εξατομικευμένα προγράμματα είναι βασικοί συντελεστές για επιτυχή αποτελέσματα, τις κινητές μονάδες, τις μονάδες για παιδιά και για εφήβους, τις νέου τύπου μονάδες που ιδρύθηκαν το 2022-2023.
Ζητείται «σε περίπτωση που οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας του μη κερδοσκοπικού Ιδιωτικού τομέα αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς, να διασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχτεί η λειτουργία των δομών» καθώς και«να προβλεφθεί ένα χρονικό διάστημα πιλοτικής εφαρμογής με εγγυήσεις για την βιωσιμότητα των μονάδων από τον τακτικό προϋπολογισμό σε περίπτωση αστοχιών. Επίσης πρέπει να οριστεί η ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής της διάταξης σε μεταγενέστερο χρόνο καθώς θα απαιτηθεί ικανό διάστημα για συστηματική μελέτη.»