Σε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνη Γεωργιάδη, προχώρησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με ακόμη τριάντα βουλευτές του Κινήματος, σε σχέση με την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της χώρας, όπου πολλοί ασθενείς αναγκάζονται ακόμη και σήμερα να παραμένουν σε ράντζα, αφού το Ε.Σ.Υ. μετά από μακροχρόνιες πολιτικές λιτότητας, υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης βιώνει τη βαθύτερη και σοβαρότερη κρίση στα 40 χρόνια λειτουργίας του.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής Λάρισας στο κείμενο της ερώτησης:
«Παρότι σύμφωνα και με τις επιταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα δεδομένα για τη χώρα μας είναι ανησυχητικά και οι αντιθέσεις και οι ανισότητες είναι αδιαμφισβήτητες, αφού:
διαθέτουμε αναλογικά τους λιγότερους γενικούς γιατρούς από όλες τις χώρες της ΕΕ,
δεν λειτουργεί ακόμη ο θεσμός του προσωπικού ιατρού,
το 80% των πρωτοβάθμιων αναγκών υγείας καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα,
ενώ ένας στους τέσσερεις Έλληνες δηλώνει δυσκολία πρόσβασης στις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες.
Παράλληλα, χαρακτηριστικό παράδειγμα ανισότητας αποτελούν και οι ανεκπλήρωτες ανάγκες στην υγειονομική περίθαλψη, στην οποία η Ελλάδα κατέχει την αρνητική ‘’πρωτιά’’ στην Ε.Ε. σύμφωνα με την Eurostat, όταν 2 στους 10 Έλληνες (16.7%),μικρών και μεσαίων οικονομικών εισοδημάτων αδυνατούν να εκτελέσουν τις απαραίτητες ιατρικές τους εξετάσεις, ενώ το επόμενο Κράτος-Μέλος ακολουθεί με ποσοστό 9.6% (!).
Επιπλέον, η χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. είναι κάτω από τον ευρωπαϊκόμέσο όρο, ενώ και τα κονδύλια που η κυβέρνηση διοχετεύει από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας υπολείπονται και αυτά κατά πολύ από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αν δε, σε όλα τα παραπάνω προστεθούν και οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα καθημερινά ‘’εντέλλεσθε’’ που αφήνουν ακάλυπτες καίριες οργανικές θέσεις, η εξουθένωση του προσωπικού και οι ελλείψεις σε υποδομές, η κατάσταση που προκύπτει είναι απάνθρωπη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς, όσο και για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Επιπρόσθετα, στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας, ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ιώσεων και λοιπών λοιμώξεων, προστρέχουν λόγω και του ελλιπούς συστήματος ΠΦΥ, χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν αλλιώς, με αποτέλεσμα να παρατηρείται εκτεταμένη χρήση ράντζων, τα οποία καταφανώς υποβιβάζουν την προσφερόμενη ποιότητα των υπηρεσιών υγείας».
Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι οι εικόνες με ράντζα σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες, ύστερα από σχετικά δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων, πλήττουν βάναυσα το ΕΣΥ και υποτιμούν τους Έλληνες πολίτες, αλλά και επειδή η χρήση ράντζων αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της διεύρυνσης των ανισοτήτων στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η Ευαγγελία Λιακούλη ρωτά τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, για το «πως προτίθεται να αντιμετωπίσει την απαράδεκτη αυτή συνθήκη, αν η ύπαρξη ράντζων αποτελεί δείκτη αξιολόγησης των Διοικήσεων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, αλλά και πότε όπως και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους σκοπεύει να διαρθρώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα»