Στην εκδήλωση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που πραγματοποιήθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με θέμα «Η γυναίκα στην πολιτική: συμμετοχή στη διακυβέρνηση και τη λήψη αποφάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο», συμμετείχε ως ομιλήτρια η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

Η Λαρισαία Βουλευτής υπενθύμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει διορίσει μόνο δύο γυναίκες Υπουργούς, τις κ.κ. Κεραμέως και Μενδώνη. Αποκλειστικά άντρες έχουν διοριστεί στα σημαντικά πόστα εξουσίας παρά τω Πρωθυπουργώ, συγκεκριμένα άντρας ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, άντρες οι τρεις Υπουργοί Επικρατείας, άντρες οι τρεις Υφυπουργοί στον Πρωθυπουργό. Στην Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο, στην 1η σύνθεση στις 27/1/ 2015, δεν υπήρχε ούτε μία γυναίκα Υπουργός. Μέτρησα και τις γυναίκες Υπουργούς (όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, μόνο Υπουργούς, όχι Αναπληρωτές ή Υφυπουργούς) στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009. Ήταν πέντε γυναίκες Υπουργοί. Η Ελλάδα κάνει βήματα προς τα πίσω, αντί για άλματα προς τα εμπρός».

«Μιλώ εκ μέρους μιας Παράταξης που είχε γυναίκα αρχηγό, την αείμνηστη Πρόεδρό μας, Φώφη Γεννηματά. Μιας Παράταξης που πορεύεται με μπροστάρη έναν άντρα, ο οποίος τιμά τις αξίες του πολιτικού μας χώρου. Τα απτά δείγματα γραφής του Νίκου Ανδρουλάκη υπέρ των γυναικών, είναι ήδη χαρακτηριστικά», τόνισε η Ε. Λιακούλη, παραθέτοντας σχετικά παραδείγματα.

Στη συνέχεια, αποτύπωσε δυσμενή δεδομένα, όπως ότι «μόνο το 1/5 των Βουλευτών είμαστε γυναίκες. Το 95 % των Δημάρχων είναι άντρες. Στις 13 Περιφέρειες εξελέγη μονάχα μία γυναίκα Περιφερειάρχης».

Περιέγραψε, επίσης, γλαφυρά ότι «για να φθάσουμε στον ίδιο στόχο, καλούμαστε να καλύψουμε πολλαπλάσια απόσταση, να υπερβούμε πρόσθετα εμπόδια. Ο σεξισμός στο δημόσιο λόγο απέναντι στις πολιτικούς, υπήρχε πάντοτε. Τα τελευταία χρόνια, όμως, ιδίως με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συχνά μετατρέπεται σε κανιβαλισμό. Ακόμα και το “δηλητήριο” εναντίον των γυναικών, είναι διαφορετικό.»

Η Λαρισαία Βουλευτής ανέδειξε «το “mansplaying” εκ μέρους ορισμένων πολιτικών», αλλά και «όσα βιώνουν τα νέα κορίτσια όταν εισέρχονται στο χώρο της πολιτικής, καθώς συχνά τους επιτίθενται με σενάρια που στηρίζουν δήθεν τη γυναικεία ανέλιξη στις πλάτες ενός άντρα, και όχι στην αξία τους».

Επισήμανε, επίσης, πως «η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση της Ε.Ε. στην ισότητα των φύλων. Η συζήτηση μοιάζει “πολυτέλεια”, όταν δεν διασφαλίζεται ούτε καν η γυναικεία σωματική ακεραιότητα. Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης στην έξαρση των γυναικοκτονιών, με την υψηλότερη ετήσια αύξηση».

Επιπροσθέτως, συμπεριέλαβε ειδική ενότητα για τη ΛΟΑΤΚΙ + Κοινότητα, δίνοντας έμφαση «στην πρόσβαση κάθε πολίτη στην πολιτική, ανεξαρτήτως ταυτότητας φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού». «Το αίτημά μας για μια ανοιχτή συμπεριληπτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις, δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς να αντικατοπτρίζεται αντίστοιχα και στα έδρανα των Αιρετών», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας υπογράμμισε ότι «ο δρόμος μπροστά ανηφορικός.​ Αλλά, όπως έλεγε η Φώφη Γεννηματά: “Έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε να καταδικαστεί η νέα γενιά στην μοίρα των γιαγιάδων μας. Να σπάσουμε τη γυάλινη οροφή που εμποδίζει τις γυναίκες να ανέβουν ψηλά. Οι μάχες είναι μπροστά μας, δεν ανήκουν στην ιστορία”».