Νέα παρέμβαση για την αναταραχή που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο μετά την ανακοίνωση των μέτρων της Κυβέρνησης πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με την οποία θέτει σοβαρά ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν από την Κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και «τους παραλογισμούς των μέτρων, που προσκρούουν στην κοινή λογική» και εξαγριώνουν τους αγρότες.
Ειδικότερα με την παρέμβασή της η κ. Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:
«Ο κ. Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου, υποσχέθηκε στους αγρότες φθηνότερο ρεύμα «για τα επόμενα 2+8 χρόνια».
Με την εκτίμηση ότι θα διαμορφώσει την κιλοβατώρα στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.
Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι , πληρώνουν περισσότερα χρήματα.
Δεν είναι πραγματικά παράλογο, αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες να υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση και να έχουν τις λιγότερες ελαφρύνσεις;
Επίσης , η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για τα επόμενα οκτώ έτη, η χρέωση για όλους τους αγρότες θα κλειδώσει στα 9 λεπτά, αλλά μόνο για το 1/3 της κατανάλωσης.
Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει προφανώς ότι το κράτος πριμοδοτεί τους παρόχους ενέργειας για την οποιαδήποτε αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας, πάνω από τα 9 λεπτά/κιλοβατώρα. Για τα υπόλοιπο 2/3 της κατανάλωσης οι τιμές θα είναι ελεύθερες και η προμήθεια ρεύματος θα γίνεται από την αγορά, δηλαδή θα ισχύσει ό,τι ισχύει για το σύνολο των καταναλωτών.
Δηλαδή, αν η λιανική τιμή του ρεύματος το επόμενο διάστημα πέσει κάτω από τα 9 λεπτά, θα αναθεωρήσει τα μέτρα και τις τιμές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός;
Ποιος διασφαλίζει ότι οι αγρότες δεν θα εγκλωβιστούν στις υψηλότερες τιμές; Με ποιου εγγύηση και ποια διαδικασία αυτό θα γίνει ;
Επίσης , οι αγρότες μας θέτουν το ερώτημα γιατί να πληρώνει ρήτρα αποχώρησης ποσού 70 ευρώ, ο αγρότης που θα «σπάσει» το μακροχρόνιο συμβόλαιο του με την κλειδωμένη τιμή των 9 λεπτών αν βρει χαμηλότερες τιμές στην αγορά;
Παράλληλα, είναι εύλογο το ερώτημα γιατί, ενώ στη χώρα μας επενδύσεις ΑΠΕ γίνονται σε φωτοβολταϊκά και αιολικά και φέρνουν μεγάλα κέρδη στους παρόχους αφού πουλάνε ενέργεια χωρίς να αγοράζουν πρώτη ύλη, η κυβέρνηση δεν προωθεί επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ρεύματος από την βιομάζα που δημιουργείται από τις γεωργικές καλλιέργειες;
Γιατί θέτει ως εθνική στρατηγική τη δημιουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα για ενισχυθεί το εισόδημα του αγρότη πουλώντας την βιομάζα;
Σε ό,τι αφορά επίσης κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους δεν απαντήθηκε θετικά κανένα από τα βασικά αιτήματα. Ιδιαίτερα για την κτηνοτροφία που περνάει πολύ σοβαρή κρίση στην οποία ήρθαν να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες ζώων (αιγοπροβάτων-βοοειδών-χοιρινών- πτηνών- μελισσιών) από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία , δεν υπήρξε καμία απάντηση σε κανένα θέμα.
Για το μόνο που νοιάζεται τώρα η Κυβέρνηση είναι να διαπραγματεύεται με ομογάλακτους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα- όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες, για να τους πείσουν να αποχωρήσουν …ησύχως, παίρνοντας το ξεροκόμματο που τους έριξε.
Όμως αυτοί ακριβώς οι αγρότες είναι οι πιο εξαγριωμένοι, γιατί ο εμπαιγμός τους ήταν διπλός : και για αυτά που συμβαίνουν , αλλά και γιατί αυτοί πίστεψαν σε μια Κυβέρνηση που αποδείχθηκε τροχονόμος μεγάλων συμφερόντων και φροντίζει να εξοφλεί μόνο τα γραμμάτιά της…
Οφείλει η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην χωρίσει τη χώρα στα δύο, ούτε να δημιουργηθούν αντιπαλότητες και ταραχές που δεν θα είναι δυνατό να οριοθετηθούν.
Να πάρει τώρα την πρωτοβουλία η Κυβέρνηση να ανοίξει ξανά σοβαρό διάλογο με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν ακρόαση και στήριξη »