Ελάχιστα θα επηρεάσει τις φετινές οικονομικές επιδόσεις του ομίλου Κασίδη η κρίση της πανώλης των μηρυκαστικών, εξαιτίας της οποίας ανεστάλη για κάποιο διάστημα η λειτουργία της μονάδας της Φάρμας Ελασσόνας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση του ομίλου στις ετήσιες οικονομικές της καταστάσεις, η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση θα επηρεάσει μεν την αυξητική πορεία του κύκλου εργασιών του ομίλου (η οποία για το α’ εξάμηνο του 2024 κατέγραψε σημαντική αύξηση σε ποσοστό 16% ετήσια βάση), όχι όμως σε βαθμό ανησυχητικό, αφού οι μήνες Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος για την Φάρμα Ελασσόνας (με εξαίρεση την εβδομάδα του 15αύγουστου) είναι παραδοσιακά οι πλέον χαλαροί μήνες του χρόνου.

Αντίστροφα, η μητρική Κασίδης ΑΕ το συγκεκριμένο διάστημα αύξησε σημαντικά την παραγωγή και τις πωλήσεις της, και πλέον η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση. Έτσι, για φέτος δεν αναμένεται ιδιαίτερη επίπτωση στην πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου, που το 2023 είδε τον κύκλο εργασιών του να ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και να φτάνει τα 104,39 εκατ. ευρώ, έναντι 81,62 εκατ. ευρώ το 2022 (+27,9%), με τα κέρδη EBITDA να αυξάνονται κατά 29,1%, στα 5,79 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη μετά από φόρους να διαμορφώνονται στα 1,07 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2023 ποσοστό 12% των πωλήσεων της Κασίδης ΑΕ πραγματοποιήθηκε προς μεγάλες αγορές της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Αγγλία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον όμιλο ανήλθε σε 19%.

Επενδυτικό πλάνο 40 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Κασίδης, η στρατηγική του ομίλου για το μέλλον περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση και καθετοποίηση των παραγωγικών του εγκαταστάσεων. Για το σκοπό αυτό, η διοίκηση της εταιρείας έχει εκπονήσει σχετικό πενταετές επενδυτικό πλάνο, το οποίο ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ περίπου και ενδεικτικά περιλαμβάνει: νέα υπερσύγχρονη γραμμή σφαγής χοιρινών, νέες σταβλικές εγκαταστάσεις για χοιρινά και βοοειδή, παραγωγή και εμπορία ζωοτροφών, σύγχρονη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης προψημένων κρεατοσκευασμάτων, καθώς και κτιριακές επεκτάσεις και νέους σύγχρονους χώρους αποθήκευσης. Ήδη πριν από μερικούς μήνες δόθηκε η άδεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την κατασκευή νέας μονάδας παρασκευής κρεατοσκευασμάτων στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις στο 4ο χλμ. της Περιφερειακής Εθνικής Οδού Λάρισας – Τυρνάβου. Όπως είχε αναφέρει το FOODReporter, η επένδυση στοχεύει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής, με στόχευση η εταιρεία να εισέλθει στην κατηγορία των προψημένων κρεάτων, όπου βρισκόταν μόνο με γύρο κοτόπουλο και γύρο χοιρινό επί του παρόντος.

Σπύρος Πιστικός Foodreporter