Τους φακέλους των δέκα (10) πρώτων οικοπέδων, όπου θα ανεγερθούν οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες «τρέχει» αυτή τη στιγμή η ΔΥΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αποστολή της ΔΥΠΑ είναι να ωριμάσει τεχνικά τους φακέλους των συγκεκριμένων οικοπέδων (κτηματολόγιο, όροι δόμησης, κατόψεις) που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ώστε στη συνέχεια να διενεργηθούν οι δημόσιοι διαγωνισμοί.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο οικόπεδα στην Παιανία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Το πρώτο εκτείνεται σε 1.924 τμ. ενώ το δεύτερο σε 17.934 τ.μ.
Το τρίτο βρίσκεται στην περιοχή Άγιος Θωμάς της Λάρισας, έκτασης 10.336 τ.μ. και το τέταρτο οικόπεδο στην Ξάνθη και καταλαμβάνει έκταση 27.787 τ.μ. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Αγία Αναστασία Πολυγύρου της Χαλκιδικής με έκταση 42.222 τ.μ.
Η βεντάλια των οικοπέδων στην Αττική συμπληρώνεται από οικόπεδο στον Άγιο Θωμά Αμαρουσίου με εμβαδό 1.199 τ.μ., στην Κυψέλη 173.5 τ.μ., στο Μενίδι στον Άγιο Πέτρο έκτασης 1.857 τ.μ. και τέλος στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη έκτασης 1.248 τ.μ.
Σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται μια τροποποίηση των διατάξεων για το ποσοστό της εκμετάλλευσης των ακινήτων που θα χτιστούν στα οικόπεδα από τους αναδόχους και τους όρους της κοινωνικής αντιπαροχής.
Το οριζόντιο ποσοστό και ο ανάδοχος
Σύμφωνα με πληροφορίες του OT (Aθανασία Ακρίβου), δεν θα υπάρχει ένα οριζόντιο ποσοστό το οποίο θα περνά στον ανάδοχο αλλά θα προηγείται του διαγωνισμού μια οικονομοτεχνική μελέτη που θα αφορά για παράδειγμα το χρόνο υλοποίησης, το βέλτιστο μείγμα αξιοποίησης του οικοπέδου.
Ο χρόνος υλοποίησης των κοινωνικών κατοικιών σύμφωνα με στελέχη της ΔΥΠΑ δεν μπορεί να εκτιμηθεί καθώς σε κάθε έργο μπορεί να προκύψουν καθυστερήσεις και προσφυγές.
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΥΠΑ, αυτό το διάστημα τρέχουν ασκήσεις ώστε να βρεθούν τα κατάλληλα προφίλ των δικαιούχων αυτών των κατοικιών ανάλογα την περιοχή και τις ανάγκες.
Όπως εξηγεί στέλεχος της ΔΥΠΑ, μια οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να έχει ανάγκη στέγασης σε μια πόλη λόγω των επιπλέον εξόδων αλλά να μην έχει ενδεχομένως την ίδια ανάγκη στην επαρχία όπου το κόστος διαβίωσης είναι πολύ μικρότερο.
O αρχικός στόχος του προγράμματος ήταν η ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως τα κριτήρια δεν θα είναι οριζόντια. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρχουν κριτήρια εισοδήματος οριζόντια αλλά ανά περιοχή μπορεί να αλλάζουν τα όρια ηλικίας, η σύνθεση του νοικοκυριού ακόμα και εάν ένας υποψήφιος δικαιούχος ήταν παλαιότερα δικαιούχος ανάλογων προγραμμάτων (εδώ θα υπάρχει αρνητική βαθμολογία)
Η φιλοσοφία του προγράμματος
Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο, για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων, με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.
Ποσοστό των διαμερισμάτων που θα κατασκευαστούν μέσα από αυτή τη σύμπραξη Δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, θα τα κρατάει ο ιδιώτης για εμπορική εκμετάλλευση.
Το υπόλοιπο ποσοστό θα αξιοποιείται προς όφελος των πολιτών με επίβλεψη της ΔΥΠΑ και με πολύ χαμηλά ενοίκια.
Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού καθώς δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης, με σκοπό να διασφαλίζεται δημόσιο συμφέρον, αλλά και να είναι το πρόγραμμα ελκυστικό, ώστε οι ιδιώτες κατασκευαστές να χτίσουν σύγχρονες ποιοτικές κοινωνικές κατοικίες.