Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές της χώρας για τα κρούσματα πανώλης σε αιγοπρόβατα που έχουν εντοπιστεί σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία.

Οι φορείς της περιοχής παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, παρουσίασαν την κατάσταση που έχει διαπιστωθεί και προσδιόρισαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση και εκρίζωση της νόσου της πανώλης

Όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.


Οι αρμόδιες αρχές έχουν ξεκινήσει την επιδημιολογική επιτήρηση και παίρνουν δείγματα από ζώα στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αποφασίστηκε από την Δευτέρα 100 νέοι κτηνίατροι θα πάρουν μέρος στους ελέγχους που θα διεξαχθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ακόμα δεν έχει εντοπιστεί πως εισήλθε στη χώρα μας η πανώλη. 

«Δεν τίθεται ζήτημα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Η παρουσίαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα

Δ.Κουρέτας: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε ετοιμότητα και στο πλευρό των κτηνοτρόφων

Τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει και των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων και  Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων εμφάνισης πανώλης σε μηρυκαστικά  στους νομούς Τρικάλων  και Λάρισας, παρουσίασε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στη Λάρισα,ο Περιφερειάρχης  Δημήτρης  Κουρέτας.

Ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στην ετοιμότητα του επέδειξε ο υπηρεσιακός μηχανισμός της Περιφέρειας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της ζωονόσου και στην διαμόρφωση των δύο ζωνών επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 km για τον περιορισμό του κρούσματος, ενώ εστίασε στη στενή και άψογη συνεργασία που έχει με την ηγεσία του ΥΠΑΤ, την επιστημονική κοινότητα, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τον κτηνοτροφικό κόσμο της Θεσσαλίας για τον άμεσο περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης. «Αισιοδοξούμε  ότι  σύντομα θα έχουμε θετικά νέα με την αυστηρή  τήρηση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Είναι  σημαντικό να τονιστεί ότι δεν  τίθεται θέμα  δημόσιας υγείας καθώς η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ούτε σε άλλα ζώα,αλλάκαι ότι δεν υπάρχει  κανένας κίνδυνος  για τη διατροφική αλυσίδα» σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ανέλαβε την σίτιση και φιλοξενία των περίπου100 κτηνιάτρων που αποστέλλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία και οι οποίοι αναμένεται να αναλάβουν δράση από Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης δέχτηκε τα συγχαρητήρια της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον συνολικό χειρισμό του θέματος.


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Θεσσαλίας Δημήτρης Μπαλούκας, «η εξάπλωση της πανώλης στην πιο παραγωγική περιοχή της Λάρισα μας ανησυχεί και περιμένουμε τα αποτελέσματα, να δούμε πόσο έχει εξαπλωθεί η πανώλη».

    


Ο υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο μετείχαν σε συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα, τους επικεφαλής υπηρεσιών και εκπροσώπους αγροτικών και κτηνιατρικών φορέων για την εφαρμογή των μέτρων.

Από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Π.Ε. Λαρίσης έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος. Στα δείγματα από μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων στο Δομένικο της Ελασσόνας, έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε κοπάδια. Είχαν προηγηθεί άλλα 3 κρούσματα, στο Καστράκι. Ωστόσο να σημειωθεί ότι η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.