Με μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ , τίμησε την επέτειο η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και υπ. Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία επεσήμανε τα εξής:
«Εκατόν τριάντα επτά χρόνια έχουν παρέλθει από το Μάη του 1886 και την αιματηρή εξέγερση στο Σικάγο, η οποία αποτέλεσε την αφορμή καθιέρωσης του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα αιματοβαμμένα αιτήματα εκείνων των ηρωικών εργατών, που διεκδικούσαν οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ακούγονται ηχηρά μέχρι σήμερα.
Τιμούμε τις διαχρονικές μάχες της εργατιάς, όσους με αυταπάρνηση αγωνίσθηκαν, θανατώθηκαν, τραυματιστήκαν για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, η ημέρα μνήμης και τιμής αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς όσα θεωρούνταν κεκτημένα, τίθενται εκ νέου υπό αμφισβήτηση και εκριζώνονται.
Η εργασία έχει τεθεί “στο απόσπασμα”. Το εργατικό δίκαιο απορυθμίζεται συστηματικά. Οι ποιοτικές θέσεις πλήρους απασχόλησης γίνονται όλο και πιο δυσεύρετες, δίνοντας τη θέση τους σε ελαστικές μορφές εργασίας. Η αδήλωτη και υποδηλωμένη, η μαύρη εργασία, είναι εκτός ελέγχου. Η ουσιαστική διάλυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με τη ριζική υποβάθμισή του, άφησε τους χώρους δουλειάς στο έλεος της εργοδοτικής ασυδοσίας. Η υγεία και ασφάλεια στο εργασιακό περιβάλλον συχνά θεωρούνται …“πολυτέλειες”, στο βωμό του κέρδους. Εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά τη ζωή τους “κορώνα – γράμματα”, με ελάχιστες δικλείδες ασφαλείας, τόσο σε παραδοσιακά επαγγέλματα, όσο και σε εργασίες σύγχρονων “τάσεων”, όπως οι ταχυδιανομείς. Το οκτάωρο καθίσταται άπιαστο όνειρο για αναρίθμητους συμπολίτες μας, με την τηλεργασία, παρά τα όσα θεσπίζονται, στην πράξη να εργαλειοποιείται σαν “οδοστρωτήρας” κάθε ίχνους προσωπικής και οικογενειακής ζωής.
Όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολόγηση των μισθών, ο πραγματικός μισθός το 2022 μειώθηκε κατά 7,4 %. Η πολύ μικρή αύξηση του ονομαστικού μέσου μισθού εξαϋλώθηκε και υπερκαλύφθηκε από την αύξηση του πληθωρισμού.
Το μισθολογικό χάσμα των φύλων παραμένει βαθύ, εις βάρος των γυναικών.
Παράλληλα, η ανεργία μαστίζει όχι μόνο τη νέα γενιά, αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες. Συνεχώς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βάζουν “λουκέτο”, με αναρίθμητες ζωές να ανατρέπονται ραγδαία.
Ακόμα και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, βιώνουν τον εφιάλτη αναβίωσης της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας και της αδιαφάνειας, ενώ οι “στρατιές” συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελούν “ανοιχτή πληγή”.
Την ίδια στιγμή, βρισκόμαστε ενώπιον κοσμογονικών ανατροπών από τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες εγείρουν νέες προκλήσεις που οφείλουμε να απαντήσουμε, με επαγγέλματα να καθίστανται σταδιακά ανεπίκαιρα, αλλά και νέες μορφές ψηφιακής εργασίας να χρήζουν ρύθμισης.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό του Ελληνικού Λαού, απέναντι στη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη διόγκωση των αδικιών, τη φτωχοποίηση της κοινωνίας. Για ίσες ευκαιρίες στην εργασία, αξιοπρεπείς και δίκαιες αμοιβές, εξάλειψη των διακρίσεων. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, δίκαιης βιώσιμης ανάπτυξης, με ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Για εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που δεν παραμένουν στα χαρτιά “κενό γράμμα”, αλλά ασκούνται ουσιαστικά και διασφαλίζονται πολύπλευρα, αποτελώντας το “κλειδί” για την ατομική ευημερία και τη συλλογική πρόοδο.
Όλοι μαζί, ενώνουμε τις φωνές μας, διατρανώνοντας “Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά”, όχι μόνο μια φορά το χρόνο με επετειακές εξαγγελίες, που ανακυκλώνουν τα αδιέξοδα, αλλά 365 μέρες το έτος με έμπρακτες καθημερινές μάχες, προς όφελος κάθε ευάλωτου συμπολίτη μας.
Όπως πάντα υπενθύμιζε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται με «Αγώνα, Αγώνα, Αγώνα!»
Και όπως έγραψε ο Πάμπλο Νερούδα “Εγώ θα μείνω με τους εργάτες να τραγουδήσω, για των ψαράδων τον ωκεανό, για το ψωμί των παιδικών μας αηδονιών, και για την αγροτιά και για τ’ αλεύρι μας, τη θάλασσα, το ρόδο και το στάχυ, τους σπουδαστές, τους ναύτες, τους φαντάρους, για όλους τους λαούς σ’ όλους τους τόπους”».