Υπογράφεται το επόμενο μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και ειδικότερα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών η Προγραμματική Σύμβαση που οδηγεί στη μελέτη για τη διερεύνηση του όγκου των φερτών υλών που συσσώρευσε στη λίμνη Πλαστήρα ο μεσογειακός κυκλώνας "Ιανός" και αν αυτές έχουν επηρεάσει σημαντικά το βάθος και κατ’ επέκταση το υδατικό δυναμικό της. Η χρηματοδότηση της μελέτης προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ανέρχεται στα 85.000 ευρώ. Συγκεκριμένα αφορά στην εκπόνηση εφαρμοσμένου ερευνητικού έργου με τίτλο «Αποτίμηση όγκου ιζημάτων φερτών υλών και διερεύνηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κυκλώνα Ιανός στη λίμνη Πλαστήρα».
«Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί για την Καρδίτσα και γενικότερα για τη Θεσσαλία πηγή ζωής καθώς μέσω της λίμνης υδρεύεται το μεγαλύτερο μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, αρδεύεται μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε την πρωτοβουλία και αναθέτουμε σε μια άρτια και αποτελεσματική ερευνητική ομάδα την εκπόνηση της μελέτης που θα μας οδηγήσει στη διερεύνηση τυχόν προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη λίμνη Πλαστήρα, καθώς είχε παλιότερα εκπονήσει τη μελέτη για το οικολογικό όριο και έχει τη σχετική τεχνογνωσία και σύγχρονα ερευνητικά εργαλεία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Η μελέτη
Το τμήμα Γεωλογίας και Γεωπριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διαθέτει τα ακριβέστερα ψηφιακά δεδομένα του όγκου που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2009 και με βάση την αναλυτική αποτύπωση του βυθού που δίνουν, προτείνεται η δυνατότητα υπολογισμού ανά δεκαετία του όγκου των ιζημάτων που εναποτέθηκαν στη λίμνη, με εκτέλεση νέων βυθομετρικών αποτυπώσεων. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι αφενός να προσδιοριστεί ο όγκος των φερτών υλικών που εναποτέθηκε στον πυθμένα της λίμνης Πλαστήρα από το 2009 έως σήμερα και αφετέρου να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις και κυρίως η επιβάρυνση που δέχτηκε ο ταμιευτήρας μετά τον Μεσογειακό Κυκλώνα Ιανό, το 2020.
Η μελέτη περιλαμβάνει:
-Αποτύπωση του βυθού της λίμνης με χρήση Πολυδεσμικού Βυθόμετρου
-Φωτομετρική αποτύπωση της ακτογραμμής
-Παραγωγή χαρτών βαθυμετρίας
-Υπολογισμός ιζήματος
-Διερεύνηση επιπτώσεων Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού
Στην επιστημονική ομάδα θα συμμετέχουν επιστήμονες με ιδιαίτερη εμπειρία και ειδικότερα ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας, ο Ομότιμος Καθηγητής Γέωργιος Αναστασάκης, η Καθηγήτρια Ασημίνα Αντωναράκου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Βασιλάκης και ο Δρ. Γιώργος Κοντακιώτης.