Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας καταγράφηκαν, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλας.
Ειδικότερα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία του έτους 2021 για τα λοιμώδη νοσήματα, τα οποία προέρχονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πρώην Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ο ΕΟΔΥ καταγράφει και επιβεβαιώνει τα δηλωθέντα κρούσματα μέσω του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης που διαθέτει, με βάση την υποχρεωτική δήλωση αυτών.
Στη Θεσσαλία καταγράφηκαν 69 συνολικά κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφηκαν 41 κρούσματα σαλμονέλας, 11 κρούσματα φυματίωσης και τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας.
Για το 2021 τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων ανήλθαν σε 916 έναντι 4.272 κρουσμάτων που δηλώθηκαν κατά το 2020, παρουσιάζοντας μείωση 78,6%. Σημειώνεται, ότι το έτος 2021 καταγράφηκε σημαντική μείωση των δηλωθέντων κρουσμάτων γρίπης, (από 2.926 σε 11) έναντι αύξησης από το 2019 στο 2020 (από 2.237 σε 2.926), ενώ δεν καταγράφηκαν κρούσματα ιλαράς.
Συγκριτικά με το 2020, η σαλμονέλωση μειώθηκε κατά 16,5%, η φυματίωση κατά 48%, η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κατά 59,3%, ενώ αντίθετα η βακτηριακή μηνιγγίτιδα αυξήθηκε κατά 34,7% (66 κρούσματα το 2021 έναντι 49 το 2020).
Το 2021, η σαλμονέλωση κορυφώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες και τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο (58), η φυματίωση δεν παρουσίασε μεγάλη διακύμανση με 27 κρούσματα τον Ιούλιο. Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου εκδηλώθηκε τους θερινούς μήνες με κορύφωση τον Αύγουστο (37), ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε τα περισσότερα κρούσματα τους φθινοπωρινούς μήνες.
Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των πέντε συχνότερων λοιμωδών νοσημάτων από τα στοιχεία του 2021, παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα σαλμονέλωσης καταγράφηκαν στην Περιφέρεια της Αττικής (38,4%) και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας (12,9%). Η φυματίωση, παρουσίασε τα περισσότερα κρούσματα στην Περιφέρεια της Αττικής (46,1%) και κατά δεύτερο λόγο στη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (12,1%). Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα παρουσίασε τα περισσότερα κρούσματα στην Αττική (34,8%) και στην Κρήτη (13,6%). Η γρίπη παρουσίασε μόνο 7 κρούσματα στην Αττική από 2.032 το 2020 και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου παρουσίασε 50 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία από 94 το προηγούμενο έτος.
Δηλώσεις Κων. Γουργουλιάνη και Χρ. Χατζηχριστοδούλου
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ανέφερε ότι γενικά στην Ελλάδα «δεν έχουμε καλά στατιστικά, καθώς τα πραγματικά περιστατικά για λοιμώδη νοσήματα πολλές φορές για ευνόητους λόγους δεν καταγράφονται, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να είναι ελλιπή».
Ο κ. Γουργουλιάνης, επεσήμανε ότι «η ζωή μας έχει αλλάξει και λόγω της κακής υγιεινής και της εμμονής μας με τον κορωνοϊό, αυτό έστρεψε τα φώτα εκεί και αγνοήσαμε τα υπόλοιπα».
Από την πλευρά του ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία και τα δεδομένα του ΕΟΔΥ.
Όπως είπε «Δεν μας ανησυχούν τα νούμερα και τα κρούσματα ειδικά για τη σαλμονέλα. Στη Θεσσαλία, δεν είχαμε μεγάλες εξάρσεις κρουσμάτων, ούτε κάποιες επιδημίες που κρατάνε πολύ. Αν και τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται σποραδικά κάποιες επιδημίες, γιατί παράγονται τρόφιμα και διακινούνται και καταναλώνονται σε διαφορετικό χρόνο, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τροφικογενείς ιώσεις. Επίσης έχουμε και διακρατικές και διαπεριφερειακές επιδημίες και είναι αναμενόμενο γιατί πολλά τρόφιμα παράγονται και εξάγονται». Ωστόσο, ο κ. Χατζηχριστοδούλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «Εμείς στην Ελλάδα, έχουμε αναπτύξει καλές πρακτικές, όσον αφορά στην υγιεινή των τροφίμων».
e-thessalia.gr