Σε ανακοίνωση της Θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΝΕ Λάρισας επισημαίνονται τα εξής:
“Πρότυπο για την προώθηση της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο χώρο της υγείας θεωρείται η Λάρισα, όπως επισημαίνει το υπ. υγείας, εμμένοντας στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της ηγεσίας του.
Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πάνω από 1150 περιστατικά χειρουργήθηκαν σε ιδιωτικές δομές του νομού από πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ με αποτέλεσμα -όπως λέει- να μειωθούν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία. Λίστες που η κύρια ευθύνη για την διόγκωση τους βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία από την ημέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας απαξιώνει συστηματικά το ΕΣΥ με αποτέλεσμα να παραπαίουν οι κλινικές, τα χειρουργεία και τα εργαστήρια…
Μπορεί η ηγεσία του υπ. υγείας να δώσει στην δημοσιότητα το ακριβές κόστος των χειρουργείων που έγιναν στον ιδιωτικό τομέα;
Άραγε ποιοι ασθενείς χειρουργήθηκαν στις ιδιωτικές δομές; Ακολουθήθηκε κάποια σειρά προτεραιότητας ή υπήρξαν συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες μεταξύ ασθενών και μεγαλογιατρών ,όπως ψιθυρίζεται στους διαδρόμους μεγάλου νοσοκομείου του νομού;
Γιατί η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει με γιατρούς , νοσηλευτικό προσωπικό, και έμμεσα το ΕΣΥ επιλέγει να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα υγείας;
Είναι σαφές ότι οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σκοπό έχουν να ικανοποιηθούν οι ιδεολογικές εμμονές της ΝΔ για ελεύθερη αγορά, αλλά κυρίως να ενισχυθούν οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Είναι σίγουρο δε ότι με ΣΔΙΤ σιγά σιγά οι ασθενείς θα βάζουν το χέρι στην τσέπη όλο και πιο βαθιά.
Θεωρούμε ότι η υπόσχεση για αυξημένες αποδοχές στους γιατρούς του ΕΣΥ μέσω απογευματινών χειρουργείων αποτελεί κοροϊδία αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμα και τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ δεσμεύεται για:
Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.
Μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή.
Κατάργηση αναστολής εργασίας.
Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Αναμόρφωση μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ. Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.
Αύξηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση θεσμού οικογενειακού γιατρού, δίκτυο κατ’ οίκον φροντίδας, επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ.
Διεύρυνση υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ, πλήρης κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Είναι τελείως απαραίτητο να γίνει επιτέλους σωστή στελέχωση του ΕΣΥ ούτως ώστε να είναι καλύτερες οι συνθήκες, να τηρούνται τα ωράρια και ο χρόνος εργασίας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως απαραίτητη είναι η αύξηση των αμοιβών των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού γιατί νοσοκομεία χωρίς γιατρούς και χειρουργεία μετατρέπονται σιγά σιγά σε Κέντρα Υγείας”.