Σε μία εποχή που οι νέοι έχουν μάθει να καταφεύγουν στο διαδίκτυο, ή ακόμη χειρότερα να απευθύνονται στους συνομήλικους τους, προκειμένου να αντλήσουν  πληροφορίες πάνω σε θέματα σεξουαλικής υγείας, καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη της έγκυρης κι επιστημονικής ενημέρωσης τους.

Και καθώς η σεξουαλική ζωή των νέων ξεκινάει πλέον αρκετά νωρίς, πολύ συχνά μπορεί να είναι εντελώς απροετοίμαστοι και να έρθουν αντιμέτωποι με άσχημες συνέπειες, όπως είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.

Με το σκεπτικό λοιπόν ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και ότι η γνώση είναι δύναμη κυρίως όταν αυτή είναι έγκυρη, επιστημονική και έγκαιρη. 775 έφηβοι μαθητές σχολείων της Π.Ε. Λάρισας ενημερώθηκαν για πολύ σημαντικά ζητήματα που τους αφορούν όπως «Εφηβεία, Υγιεινή του Σώματος Αναπαραγωγή. Αντισύλληψη και Πρόληψη Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων», στις ενημερωτικές εισηγήσεις που πραγματοποίησε με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχολεία της Β ́/θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Λάρισας.

Οι δράσεις και οι παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του μαθητικού πληθυσμού είναι ενδεικτικές της βαρύτητας που δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην Αγωγή Υγείας ως την ενδεδειγμένη προληπτική προσέγγιση στο χώρο της εκπαίδευσης και υλοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Υγείας.

Δεδομένου ότι η εφηβεία αποτελεί μια περίοδο κατά την οποία συμβαίνουν πολλές σωματικές, συναισθηματικές και ψυχολογικές αλλαγές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ενημέρωση που πραγματοποιεί μέσω των Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας η Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρέχει τη δυνατότητα στους έφηβους μαθητές να ενημερωθούν, να χτίσουν στάσεις και αξίες ζωής, να ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους και να γίνουν υπεύθυνοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Η συμβουλευτική και η εκπαίδευση των εφήβων αποτελεί το καλύτερο όπλο απέναντι στη μάστιγα των ανεπιθύμητων κυήσεων, των εκτρώσεων και των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Η Αγωγή Υγείας στα σχολεία είναι μία ουσιαστική δραστηριότητα, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών, στην αναβάθμιση της σχολικής ζωής και κατ ́ επέκταση στη σύνδεση του σχολείου με την κοινωνική πραγματικότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το έμπειρο και κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και συγκεκριμένα από τις κ. Γεωργία Ντέλλα, Μαία MSc Δημόσιας Υγείας και Προϊσταμένη του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας και κ. Θεοδώρα Κωστάκη, Νοσηλεύτρια, MSc Ψυχικής Υγείας, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Αποστόλου Ευάγγελου.