Οι πρόσφατες, ποτιστικές βροχοπτώσεις βοηθούν σε μεγάλο βαθμό τους παραγωγούς, που είτε έσπειραν ήδη, είτε ετοιμάζονται να σπείρουν τις επόμενες ημέρες.
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού στη χώρα μας δέχεται τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια πιέσεις, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να μειώνονται χρόνο με το χρόνο, ως αποτέλεσμα και των εξευτελιστικών τιμών, λόγω κυρίως των αθρόων εισαγωγών.
Η έξαρση του κορονοϊού ωστόσο φαίνεται ότι μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον καλλιεργητικό χάρτη της χώρας μας και να οδηγήσει αν όχι σε αύξηση των στρεμμάτων φέτος σε σχέση με πέρσι, τουλάχιστον σε ανάσχεση της συνεχούς μείωσης των τελευταίων ετών.
O Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών και πολύπειρος παραγωγός δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ήδη φαίνεται πως το καλαμπόκι, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας για άλλα προϊόντα, κερδίζει εκτάσεις, που μέχρι πριν ένα μήνα, ήταν... χαμένες.
Βέβαια, όπως ο ίδιος προειδοποιεί, ένας παράγοντας που θα καθορίσει και το άμεσο μέλλον εμπορικά του εγχώριου καλαμποκιού, θα είναι η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων, οι οποίοι δέχονται πιέσεις και είναι αμφίβολο τι αγοραστική δύναμη θα έχουν τους επόμενους μήνες.
Μάλιστα ο κ. Σιδερόπουλος προτείνει προς ενίσχυση των παραγωγών καλαμποκιού, να καλυφθούν οι απώλειες από το κράτος μετέπειτα όταν γίνει απολογισμός, αν δεν πάει καλά η τιμή το επόμενο διάστημα, αλλά και να πληρωθούν νωρίς, μέσα στο καλοκαίρι, προγράμματα, όπως η μείωση της νιτρορύπανσης για παράδειγμα ή τα βιολογικά, ώστε να ενισχυθούν οι αγρότες.
agrotypos.gr