Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησαν οι Θεσσαλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέχρι στιγμής έργα της κυβέρνησης.
Ο Λαρισαίος Νίκος Παπαδόπουλος στάθηκε στη λύση του αγροτικού ζητήματος, επισημαίνοντας πως τα προβλήματα των αγροτών και τα μπλόκα λύθηκαν με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντίθεση με τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αναλυτικά όλα δήλωσε ο Νίκος Παπαδόπουλος:
Μέσα από τον αγώνα τον αγροτών φάνηκε πρωτίστως η διαφορά μιας αριστερής κυβέρνησης σε σχέση με τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις. Αποδείξαμε και έμπρακτα ότι η πολιτική μας πηγάζει από τις επιταγές της κοινωνίας και όχι μέσα σε κλειστά γραφεία. Ένας αγώνας που έληξε με νίκη του κινήματος, χωρίς καταστολή και με δημοκρατικές διαδικασίες μέσα από τον διάλογο και την σύνθεση απόψεων.
Από αυτή την δημοκρατική διαδικασία προέκυψε ένα ασφαλιστικό και φορολογικό σχέδιο συμπόρευσης, το οποίο και σε συνδυασμό με την νέα Π.Α.Α. θα αποτελέσει τον μπούσουλα και το εργαλείο για τον αναπροσανατολισμό της παραγωγής αλλά και την παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Ειδικότερα το ασφαλιστικό και φορολογικό διαρθρώνεται γύρω από τους εξής βασικούς άξονες:
-Πενταετής μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης των αγροτών και κλιμάκωση των εισφορών για ηπιότερη μετάβαση στο προβλεπόμενο ύψος, έως το 2021.
-Δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (δηλαδή για όσους το 51% του εισοδήματος τους προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες), σε ποσοστό 16 αντί για 20%, που διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική.
-Θέσπιση του εργόσημου ως βασικού εργαλείου πληρωμής της απασχόλησης στον αγροτικό χώρο, ώστε η δαπάνη αυτή να καταλογίζεται ως έξοδο στην αγροτική επιχείρηση και να αφαιρείται αργότερα από το φορολογήσιμο εισόδημα.
- Φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών και θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω η κυβέρνηση κατάφερε η συνολική επιβάρυνση για την μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών, που αγγίζει το 90%, να είναι μικρότερη από την σημερινή.
Επίσης θα στηριχθεί η αγροτική παραγωγή μέσα από μια δέσμη μέτρων με σημαντικότερα τα εξής:
-Ρύθμιση των οφειλών προς την Δ.Ε.Η. με τις ίδιες ρυθμίσεις που ισχύουν και στο οικιακό τιμολόγιο.
-Θέσπιση μητρώου αγροτών, ομαλοποίηση και σταθεροποίηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων, στήριξη των νέων αγροτών, επιτάχυνση στης επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, κάρτα του αγρότη.
-Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, επιτυγχάνοντας έτσι την αφαίρεση από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής.
- Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ανασύσταση των Συνεταιρισμών και την κατάργηση των ‘’Αγροτοδικείων’’.
Βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην πολιτική και οργανωτική ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης να εκπονήσει από την μεριά της ένα σοβαρό σχέδιο της παραγωγικής ανασύστασης της χώρας, που αυτή κατέστρεψε με τις πολιτικές της. Είδαμε μία σειρά μέτρων γενικού περιεχομένου, χωρίς μελέτες, χωρίς αριθμούς και χωρίς να πατάνε σε μια λογική βάση. Μια ‘’δημιουργική ασάφεια’’ που κάποτε κατηγορούσαν. Μέτρα που τα μισά είναι πιστή αντιγραφή από την κυβερνητική πρόταση και τα άλλα μισά κενού ενδιαφέροντος. Μια πρόταση του ‘’ποδαριού’’ γραμμένη για να επαναφέρει ένα ζήτημα που έχει λυθεί. Επίσης προτείνουν οι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας την παρακράτηση των εισφορών από τις επιδοτήσεις, χωρίς να σκέφτονται ότι θα υπάρχει παρακράτηση και για ασφαλιστικές οφειλές στερώντας από τον αγρότη την δυνατότητα να καλλιεργήσει. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε από ποια διαδικασία πρόεκυψαν αυτά, από ποιο διάλογο και με ποιους; Κλείνει μάλιστα το κείμενο τους λέγοντας ότι είναι αυτό είναι μέρος της πολιτικής τους πρότασης που θα ολοκληρωθεί κάποτε. Εφόσον λοιπόν δεν έχουν σχεδιασμό, ολοκληρωμένη πρόταση και πλάνο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, στην επικείμενη ψηφοφορία στην βουλή τι θα κάνουν; Θα υπερψηφίσει η Ν.Δ. αυτά που αντέγραψε και θα καταψηφίσει αυτά για τα οποία δεν έχει αντιπρόταση; Θα καταψηφίσει το αφορολόγητο? Ας αναλάβουν λοιπόν τις ευθύνες που τους αναλογούν για την πορεία των πραγμάτων και την υποβάθμιση του πρωτογενή τομέα και αν πραγματικά τους νοιάζει η χώρα να συμβάλουν στον δημόσιο διάλογο. Ήρθε η ώρα για να γίνουν εκείνες οι τομές που χρειάζεται προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος.