Η διάρκεια ανάπτυξης του σπανακιού από την σπορά έως την συγκομιδή είναι περίπου 60 ημέρες. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε λίπανση και νερό.
Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε σαν νωπό ή κατεψυγμένο (βιομηχανικό).
Η καλλιέργεια μπαίνει συνήθως ως επίσπορη, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο και συγκομίζεται από Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Μπορεί να γίνουν έως και 4 σπορές για το σπανάκι ετησίως.
Πρόβλημα για όσους εμπορεύονται νωπό το προϊόν είναι η ευπάθεια του προϊόντος. Επίσης πρόβλημα είναι η παρουσία ζιζανίων.
Ο πρόεδρος της Ο.Π. Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, αναφέρει ότι «αυτή την εποχή η τιμή για το νωπό σπανάκι είναι γύρω στα 45 - 60 λεπτά το κιλό. Πάντα όταν έχουμε κακοκαιρία παρουσιάζεται αύξηση της τιμής.
Η καλλιέργεια του σπανακιού αποτελεί μια καλή συμπληρωματική καλλιέργεια για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού.
Βασικό όμως πρόβλημα στην καλλιέργεια σπανακιού είναι το παραγόμενο προϊόν να μην έχει καθόλου ζιζάνια. Πριν από λίγους μήνες όμως αποσύρθηκε το μοναδικό ζιζανιοκτόνο για την καλλιέργεια που κυκλοφορούσε στην αγορά. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους παραγωγούς».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι: «Το σπανάκι έχει δύο κατευθύνσεις στην καλλιέργειά του, αρχικά το φρέσκο, οπού καλλιεργείται κυρίως για την πώληση των φύλων για σαλάτες και το βιομηχανικό που καλλιεργείται για κατάψυξη και πωλείται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταποίησης.
Ο συνεταιρισμός μας ασχολείται με το βιομηχανικό σπανάκι που αυτή την εποχή έχει τιμή παραγωγού στα 16 έως 17 λεπτά το κιλό. Μέχρι στιγμή οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια αλλά πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία των επόμενων ημερών».
agrotypos.gr