Με ανοδικές τάσεις κινούνται οι τιμές παραγωγού σε αρνί και κατσίκι λόγω κυρίως των εξαγωγών.
Στην αύξηση των τιμών έχει συμβάλλει επίσης η γενικότερη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και η περίοδος των Χριστουγέννων.
Ο κ. Νίκος Παλάσκας, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι από το Νοέμβριο έχουν φύγει μεγάλες ποσότητες αμνοερίφιων για εξαγωγή και τώρα είναι σε έλλειψη.
Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φέρει στο σημείο η τιμή για το κατσίκι στον παραγωγό να είναι τώρα και 6,5 ευρώ το κιλό, ενώ προς 5,5-5,8 πωλείται το αρνί από τον παραγωγό.
Όπως μας είπε ο κ. Παλάσκας, το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό κι αυτό έχει επίπτωση στην αγορά κρέατος.
Τέλος, ο κ. Σταύρος Πέρρος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής:
«αντιπροσωπεύουμε τα παραδοσιακά καταστήματα, συνολικά 15.000 κρεοπωλεία σε όλη τη χώρα και είμαστε μεταξύ του παραγωγού και του τελικού καταναλωτή.
Οι τιμές έχουν ξεφύγει και αναγκαζόμαστε συνέχεια να απορροφούμε τις αυξήσεις, για να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής, του οποίου η αγοραστική δύναμη συνεχώς πέφτει.
Στην χονδρική αγοράζουμε το κατσίκι προς 8 ευρώ το κιλό και θα έπρεπε να πουλάμε 13 ευρώ το κιλό. Στο αρνί η τιμή είναι 7,5 ευρώ το κιλό και στο χοιρινό έχει φτάσει 9,5 ευρώ το κιλό.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει, επειδή υπάρχει έλλειψη. Η έλλειψη οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν αμνοερίφια στην αγορά και γιατί έγιναν μεγάλες εξαγωγές, κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία. Καλώ τους καταναλωτές να προτιμούν τα παραδοσιακά μαγαζιά και να αποφεύγουν τις προσφορές».
agrotypos.gr