Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας στην υπόθεση ξυλοδαρμού του διεθνή διαιτητή Θανάση Τζήλου ήταν υποδειγματική και παραπέμπει στις πιο σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού κακοποιών και εμπλεκομένων σε εγκληματικές πράξεις.
Στην πραγματικότητα, τα στελέχη της Ασφάλειας Λάρισας έστησαν ένα ηλεκτρονικό δίχτυ με δύο παραμέτρους. Το πρώτο ηλεκτρονικό δίχτυ εντόπισε και κατέγραψε τη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον ξυλοδαρμό με ένα αυτοκίνητο μάρκας VW Polo, λευκού χρώματος και με αριθμό ΖΧΧ-6340.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν κάμερες ασφαλείας στον αστικό ιστό της Λάρισας, στα Φάρσαλα, στον Δομοκό και τη Λαμία καθώς και το δίκτυο καμερών ασφαλείας που βρίσκεται κατά μήκος των επαρχιακών οδών και του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τη Λάρισα και νοτιότερα.
Το δεύτερο ηλεκτρονικό δίχτυ απλώθηκε από τις 27 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή οχτώ ημέρες μετά τον ξυλοδαρμό, όταν με εισαγγελική διαταγή ήρθη το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών των φερόμενων ως δραστών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί κάτι σημαντικό: Οι αστυνομικές Αρχές και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας κατάφεραν όχι βεβαίως μόνο να εντοπίσουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των δραστών με διάφορα πρόσωπα αλλά και μεταξύ τους, πράγμα φυσιολογικό και σχετικά εύκολο, αλλά και να εντοπίσουν τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά τη διάρκεια της εγκληματικής τους πράξης, που δεν είναι τα προσωπικά τους, αλλά που παραπέμπουν στα λεγόμενα «πακιστανικά κινητά».
Το ηλεκτρονικό αυτό δίχτυ συνέβαλε στο να καταγραφεί «το οργανόγραμμα» της επίθεσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εκτέλεσή της.
Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στο να συνταχθεί το τελικό διαβιβαστικό προς τις δικαστικές Αρχές. Το διαβιβαστικό αυτό κάνει λόγο για «απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία» όρος ο οποίος δεν αναφέρεται μόνο στους τρεις δράστες αλλά και στους εγκεφάλους και τους ηθικούς αυτουργούς.
Η παρακολούθηση
Αμέσως μετά την εκτέλεση της εγκληματικής πράξης, δηλαδή λίγο μετά την 9τη πρωινή της 19ης Δεκεμβρίου 2018 οι αστυνομικοί εισήλθαν στο δίκτυο των ηλεκτρονικών καμερών ασφαλείας της Λάρισας και εντόπισαν το λευκό Polo που επιχειρούσε να διαφύγει μέσω των οδών της πόλης και εις την συνέχεια, μέσω της επαρχιακής οδού Λάρισας – Φαρσάλων, κατόπιν προς την κατεύθυνση Δομοκού και στη συνέχεια προς Λαμία.
Οι κάμερες αποτύπωσαν άμεσα όλη αυτήν τη διαδρομή μέσω του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας και στη συνέχεια μέσω του επαρχιακού και του οδικού εθνικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που παρασχέθηκαν την 27η Δεκεμβρίου 2018 προς τις αστυνομικές αρχές από τις εταιρεία «Νέα Οδός ΑΕ» και «Κεντρική Οδός ΑΕ» σχετικά με τις διελεύσεις οχημάτων από τους σταθμούς διοδίων Αφιδνών – Θήβας – Τραγάνας - Αγίας Τριάδας, από τις 06.00 της 18ης Δεκεμβρίου 2018 έως τις 18.00 της 19ης Δεκεμβρίου 2018 διακριβώθηκε η γεωγραφική μετακίνηση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου επί της ΠΑΘΕ και στο τμήμα Αθηνών – Λαμίας.
Διαπιστώθηκε σύμφωνη χρονική ακολουθία τόσο με τον χρόνο και τόπο τέλεσης των διερευνώμενων αξιόποινων πράξεων κατά του Θανάση Τζήλου όσο και με το διαπιστωθέν χρονικά δρομολόγιο διαφυγής των δραστών μετά την πόλη της Λαμίας. Δηλαδή, στις 03.11 πέρασαν από τον σταθμό διοδίων των Αφιδνών, στις 03.42 από τον σταθμό διοδίων των Θηβών, στις 04.04 από τον σταθμό της Τραγάνας και στις 04.51 από τον σταθμό διοδίων της Αγίας Τριάδας. Αυτά ως προς τις μετακινήσεις τους προς την πόλη της Λάρισας.
Κατά τη διαφυγή τους, ακολουθήθηκε η αντίστροφη πορεία και έτσι στις 10.58 πέρασαν από την Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, στις 11.34 από την Τραγάνα, στις 11.57 από τα διόδια Θήβας και στις 12.27 από τα διόδια Αφιδνών. Το επίμαχο όχημα με αριθμό πινακίδας ΖΧΧ-6340 μισθώθηκε για το χρονικό διάστημα από τις 19.14 της 18ης Δεκεμβρίου 2018 έως και τις 12.28 της 20ης Δεκεμβρίου 2018. Το αυτοκίνητο παρελήφθη από την έδρα της εταιρείας ενοικιάσεων αυτοκινήτων από τον έναν εκ των φερόμενων ως δραστών, τον Δημήτριο Μαντατά. Αμέσως μετά την ιχνηλάτηση του στίγματος του λευκού Polo, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λάρισας, αφού συνδύασε όλα τα παραπάνω στοιχεία, ζήτησε την άρση του απορρήτου για τον κινητό τηλέφωνο του Δημήτρη Μαντατά.
Έτσι «απλώθηκε» το δίχτυ εντοπισμού όλων των τηλεφωνικών επικοινωνιών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκληματική πράξη, όχι πλέον μόνο όσον αφορά στον ένα εκ των δραστών Δημήτρη Μαντατά, αλλά και για τους υπόλοιπους. Έτσι εντοπίστηκαν και τα άτομα με τα οποία είχαν έρθει σε επαφή κατά τη διοργάνωση του χτυπήματος, την εκτέλεση της εγκληματικής πράξης και τέλος το εγχείρημα της διαφυγής τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του zougla.gr ορισμένα εκ των ατόμων αυτών, όπως ο Νίκος Συντυχάκης, το μεγαλοστέλεχος της εταιρείας Capital του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Κων. Καραπαπάς, διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και ο γιος του αρχιδιατητή Φραγκίσκου Σωμαρακάκη.
Zougla.gr