«Παίζω τένις». Αυτή η φράση μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν σαν… ανέκδοτο στην Ελλάδα. Η Λένα Δανιηλίδου στις γυναίκες και ο Θοδωρής Αγγελίνος στους άνδρες, πάλευαν μέσα από τις επιτυχίες να κάνουν τον κόσμο να αγαπήσει το τένις. Μάταια όμως. Παρότι είναι ένα από τα πιο ωραία αθλήματα παγκοσμίως, στη χώρα μας περνούσε απαρατήρητο.

Οσοι έπαιζαν τένις, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά, χαρακτηριζόντουσαν ως… τρελοί ή στην καλύτερη περίπτωση ως ρομαντικοί. Μέχρι να εμφανιστούν στο προσκήνιο η Σάκκαρη και ο Τσιτσιπάς. Τα επιτεύγματά τους έβαλαν το τένις στα σπίτια των Ελλήνων και έκαναν πολλά παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα. Βοήθησαν να γεμίσουν τα τένις κλαμπ με παιδιά, έφηβους, αλλά και ενήλικους, που θέλουν να μάθουν, να παίξουν, να διασκεδάσουν.

Ο Στέφανος, Νο. 6 στην παγκόσμια κατάταξη και η Μαρία, Νο. 20 στον κόσμο, είναι χωρίς αμφιβολία ό,τι καλύτερο έχει βγάλει το ελληνικό τένις. Αθλητές παγκοσμίου επιπέδου, με εκατομμύρια θαυμαστές και δυνατότητες για να φτάσουν ως το Νο.1 σε ATP και WTA. Το ελληνικό τένις όμως δεν έχει μόνο παρόν, αλλά και μέλλον. Λαμπρό μέλλον, αφού πίσω από τον Τσιτσιπά και την Σάκκαρη έρχεται η Μιχαέλα Λάκη. Το next best thing του ελληνικού αθλητισμού και ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης.

Το επώνυμό της στα αγγλικά σημαίνει «τυχερός». Η αλήθεια είναι όμως ότι εμείς είμαστε οι τυχεροί. Τυχεροί που έχουμε στη χώρας μας ένα τόσο σπουδαίο ταλέντο. Η Μιχαέλα είναι μόλις 15 ετών, αλλά έχει καταφέρει ήδη να κάνει αισθητή της παρουσία της στο παγκόσμιο τένις.

Πριν από έναν χρόνο (28/7/2019) η Μιχαέλα έκανε κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ καμία άλλη Ελληνίδα τενίστρια. Κατέκτησε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ14 που διεξήχθη στο Μοστ της Τσεχίας, επικρατώντας στον τελικό της Τουρκάλας, Μελίσα Ερτσάν με 2-0 σετ.

Μια σπουδαία επιτυχία, με την Μιχαέλα να προσθέτει το όνομά της δίπλα σε θρύλους του παγκοσμίου τένις, όπως είναι οι Στέφι Γκραφ, Μόνικα Σέλες και Τζαστίν Ενάν. Μόνο και μόνο τα ονόματα των τενιστριών που κατέκτησαν στο παρελθόν το συγκεκριμένο τουρνουά, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της επιτυχίας της Λάκη.

Το10.gr, ένα χρόνο μετά τον άθλο της Μιχαέλας στην Τσεχία, επικοινώνησε με την 15χρονη τενίστρια και σας παρουσιάζει το next best thing του παγκοσμίου τένις. Από την ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου, όπου προπονείται και ο Τσιτσιπάς, η Μιχαέλα μας αποκαλύπτεται και μας εντυπωσιάζει με τις απαντήσεις της. Ένα κορίτσι που μπορεί είναι μόλις 15 ετών, αλλά δείχνει ωριμότητα, την οποία θα ζήλευαν πολλοί ενήλικες. Μια αθλήτρια, που ξεκίνησε από την Λάρισα και κατάφερε να κατακτήσει την Ευρώπη.

Η Μιχαέλα δεν είναι απλά μια ακόμα τενίστρια. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα projects του παγκοσμίου τένις. Η Λάκη προπονείται σε μια από τις καλύτερες ακαδημίες στον πλανήτη, αυτή του Πάτρικ Μουράτογλου, με τον προπονητή της Σερένα Γουίλιαμς μάλιστα να επιβλέπει τις προπονήσεις της συμπατριώτισσάς μας. Το μέλλον της είναι λαμπρό. Όχι μόνο λόγω του ταλέντου, που αναμφίβολα διαθέτει, αλλά και λόγω του χαρακτήρα της. Πρόκειται άλλωστε για ένα κορίτσι, που έχει περάσει δύσκολα, αλλά δεν τα παράτησε. Όπως εξηγεί στο «10.gr», έχει θυσιάσει πολλά για να φτάσει στο επίπεδο που βρίσκεται. Με αφοσίωση και αποφασιστικότητα, προχωράει με σταθερά βήματα για την κορυφή. Ενας δύσβατος δρόμος, αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το τένις είναι το πιο μοναχικό άθλημα. «Πρέπει να πιστέψεις στον εαυτό σου, όταν δεν το κάνει κανείς άλλος», είχε πει πριν από λίγα χρόνια η Σερένα. Μια ατάκα που αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Η Μιχαέλα αποκαλύπτει πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα για ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις, μιλάει για την πατρική σχέση που έχει με τον προπονητή της, Φοίβο Μιχαλόπουλο, αλλά και για τη ζωή στην ακαδημία του Μουράτογλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θέλει ως επόμενο στόχο τη συμμετοχή σε Grand Slam (σε επίπεδο junior) και τονίζει ότι το όνειρό της είναι να γίνει Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη της WTA.

Μια απολαυστική συνέντευξη, που έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε στο 10.gr.

Πως ξεκίνησες; Πριν παίξεις τένις, έχουμε διαβάσει, ότι είχες ασχοληθεί με διάφορα αθλήματα, όπως είναι η ενόργανη και η κολύμβηση. Γιατί επέλεξες το τένις, τι σε τράβηξε;

«Ξεκίνησα το τένις από ηλικία πέντε χρόνων. Μου άρεσε από την αρχή. Ημουν ένα αθλητικό παιδί και μου άρεσαν όλα τα αθλήματα. Το τένις όμως με τράβηξε γιατί τότε ήταν κάτι το διαφορετικό. Ο μπαμπάς μου με πήγε στο γήπεδο για πρώτη φορά και δικιά του ιδέα ήταν να ξεκινήσω αυτό το άθλημα».

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να βρεθεί στο κορυφαίο επίπεδο – φυσικά αντίστοιχα με την ηλικία – όπως βρίσκεσαι εσύ;

«Είναι παρά πολύ δύσκολο για ένα παιδί να θυσιάσει πράγματα από την παιδική του ηλικία και ακόμα πιο δύσκολο είναι όταν είσαι έφηβος. Θέλει αφοσίωση και αποφασιστικότητα. Δεν θα έπρεπε κανενα παιδί να το βλέπει ως θυσίες αλλά ως επιλογές. Γιατί στην τελική είναι δικιά του απόφαση να κάνει τόσες υποχωρήσεις στην ζωή του».

Στην Ελλάδα μπορεί ένα παιδί να δει επαγγελματικά το τένις; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις;

Στην Ελλάδα έπειτα από τον Στέφανο Τσιτσιπά και την Μαρία Σάκκαρη όλο και περισσότερα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το τένις. Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά αλλά μερικές φορές δυστυχώς δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να εξελιχθούν τα παιδιά».

Ισχύει ότι το τένις είναι το πιο μοναχικό άθλημα;

«Είναι αλήθεια ότι το τένις είναι το πιο μοναχικό άθλημα και πρέπει να έχεις τεράστια ψυχική δύναμη για να το αντέξεις».

Είσαι μόλις 15 ετών και ήδη από πέρσι λογίζεσαι ως μία πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ποιο ήταν το «μυστικό» της επιτυχίας;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστικό της επιτυχίας. Ο δρόμος είναι ένας: Σκληρή δουλειά και θέληση».

Τι έχει αλλάξει στον τρόπο παιχνιδιού σου ή συμπεριφοράς σου μέσα στο κορτ από την ημέρα που κατέκτησες το τουρνουά;

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα στον τρόπο παιχνιδιού μου και η συμπεριφορά μου είναι ακριβώς η ίδια μέσα στο γήπεδο. Κάνω πάντα αυτό που πρέπει να κάνω. Δηλαδή να δίνω το εκατό τις εκατό του εαυτού μου».

Πως βιώνεις τα ταξίδια; Είναι δύσκολο να ζεις τη μία μέρα στην Αθήνα και την άλλη μέρα σε κάποια πόλη της Ευρώπης; Με ποιους ταξιδεύεις; Με γονείς, με τον προπονητή σου;

«Αρχικά είμαι από την Λάρισα. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο να λείπω τόσο καιρό από το σπίτι μου, αλλά αργότερα, με τα χρόνια, όλο αυτό είναι η καθημερινότητα μου. Μια ρουτίνα. Πολλές φορές θέλω να γυρίσω σπίτι μου, ειδικά όταν είμαι πολύ καιρό μακριά από την οικογένεια μου αλλά αυτή είναι η ζωή του τενίστα».

Ενα κορίτσι στην ηλικία σου, πως συνδυάζει τον πρωταθλητισμό με το σχολείο; Πόσες ώρες την ημέρα προπονείσαι, πώς τα καταφέρνεις όλα μαζί;

«Είναι πολύ δύσκολο. Ευτυχώς είμαι καλή μαθήτρια και μπορώ να τα συνδυάσω εύκολα. Μερικές φορές είναι κουραστικό, αλλά τα καταφέρνω πολύ καλά. Προπονούμαι περίπου 4,5 ώρες την ημέρα».

Ο Φοίβος Μιχαλόπουλος είναι σαν δεύτερος πατέρας για σένα. Είναι πολλά χρόνια δίπλα σου. Πόσο σημαντική είναι η χημεία ανάμεσα στον προπονητή και την παίκτρια;

«Ο κύριος Φοίβος είναι πραγματικά σαν δεύτερος πατέρας μου. Τον θυμάμαι από τότε που μπορώ να θυμηθώ τον εαυτό μου. Μου έχει σταθεί στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα και γι αυτό τον λόγο είμαστε μια πολύ καλή ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει χημεία ανάμεσα σε παίχτη και προπονητή για να υπάρχει μια καλή συνεργασία».

Τι συμβουλές σου δίνει; Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, όταν δεν πηγαίνει όπως θέλεις το ματς, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξεις την τακτική σου και να εφαρμόσεις αυτά που σου ζητάει ο προπονητής σου;

«Μου δίνει συγκεκριμένες συμβουλές πριν το ματς. Είναι δύσκολο να αλλάξεις την τακτική σου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ειδικά όταν το ματς στραβώσει αλλά πρέπει να το κανεις για να κερδίσεις».

Σε όσους δεν σε γνωρίζουν, ποιο είναι το στυλ παιχνιδιού σου; Ποιες κινήσεις σου αρέσουν και ποιες… μισείς; Πού νιώθεις πιο καλά, baseline ή στο φιλέ;

«Το στυλ παιχνιδιού μου είναι επιθετικό, αλλά αυτό πάει και ανάλογα με την αντίπαλο μου. Πρέπει να μπορείς να αλλάζεις τον ρυθμό, όταν δεν πει καλά ένα ματς για να κερδίσεις. Το αγαπημένο μου χτύπημα είναι το backhand. Ολες οι κινήσεις μου αρέσουν και δεν… μισώ καμία. Νιώθω καλύτερα στη baseline, αλλά όταν χρειαστεί μπορώ να ανέβω και στο φιλέ».

Πως είναι να έχεις δίπλα σου έναν σπουδαίο τενίστα/προπονητή όπως είναι ο Ted Αγγελίνος; Με εμπειρία από μεγάλα τουρνουά;

«Ο κύριος Θοδωρής Αγγελίνος δεν είναι ο προπονητής μου. Είναι όμως πολύ καλός φίλος του προπονητή μου και μου έχει δώσει πολλές συμβουλές».

Πως είναι η ζωή στην ακαδημία του Πάτρικ Μουράτογλου;

«Η ζωή στην ακαδημία είναι πολύ ωραία. Δεν έρχομαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κυρίως προπονουμαι στην Λάρισα».

Πώς είναι να βρίσκεσαι δίπλα σε έναν τόσο σπουδαίο προπονητή και να μιλάς μαζί του face to face; Πόσο ονειρική μπορεί να είναι μια τέτοια εμπειρία για ένα κορίτσι που έχει ως στόχο να κατακτήσει τον κόσμο;

«Στην ακαδημία δεν με προπονεί ο Πατρίκ Μουράτογλου, όμως έρχεται και με βλέπει σε κάποιες προπονήσεις μου. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και σπουδαίος προπονητής».

Ποια τενίστρια είναι το είδωλό σου;

«Η αγαπημένη μου είναι η Serena Williams και από τους άνδρες ο Roger Federer».

Ποια είναι η σχέση σου με την Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά;

«Δεν τους ξέρω προσωπικά μόνο τον Στέφανο είχα γνωρίσει πριν τρία χρόνια και έχω να πω ότι είναι εκπληκτικό παιδί πολύ ευγενικός και πάντα με χαμόγελο».

Πώς βίωσες την καραντίνα; Πόσο δύσκολο είναι για μια τενίστρια να επανέλθει σε φουλ ρυθμούς, μετά από τόσο μεγάλη διακοπή;

«Η καραντίνα ήταν πολύ δύσκολη, ειδικά όταν είσαι συνηθισμένη να κάνεις πέντε ώρες προπόνηση την ημέρα και ξαφνικά να πρέπει να είσαι σπίτι σου, χωρίς να μπορείς να κάνεις τίποτα πέρα από γυμναστική. Μπορεί να ήταν πολύ δύσκολο, αλλά πιστεύω πως όλοι χρειαζόμασταν ένα διάλειμμα. Οχι όμως τόσο μεγάλο. Ακόμα πιο δύσκολο όμως ήταν το να επανέλθω σε φουλ ρυθμούς στο γήπεδο και να αναπληρώσω όλο τον χαμένο χρόνο».

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Τα επόμενα βήματα είναι να παίξω grand slam juniors .

Η συμμετοχή σε Grand Slam είναι το μεγάλο σου όνειρο;

«Όχι δεν είναι το μεγάλο μου όνειρο είναι απλά ένας μικρός στόχος το μεγάλο μου όνειρο είναι να γίνω νούμερο 1 κόσμου στις γυναίκες».

ΣΑΒΒΑΣ ΛΙΑΜΙΡΑΣ (to10.gr)