Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λάρισας προγραμματίζει την 16η Διοργάνωση. Με πολλές αλλαγές, καινοτομίες και νέες συνεργασίες ξεκίνησαν ήδη οι δράσεις για το 2024.
Εκτός από τον βασικό κορμό που είναι το διαγωνιστικό ταινιών μυθοπλασίας η 16η διοργάνωση θα ενσωματώσει και διαγωνιστικό ντοκιμαντέρ με πρώτο θέμα την κλιματική αλλαγή.
Η κεντρική δράση θα διεξαχθεί από 18 έως 24 Νοεμβρίου 2024 το πρόγραμμα της οποίας ριζικά ανανεωμένο θα ανακοινωθεί σύντομα.
Ήδη άνοιξαν οι συμμετοχές, (από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαϊου 2024 στην πλατφόρμα (film freeway), δημιουργήθηκε το νέο λογότυπο, κλείστηκαν συνεργασίες με φορείς και φεστιβάλ του εξωτερικού και έγιναν ήδη οι πρώτες προσκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους σκηνοθέτες για τους οποίους έχουν προγραμματιστεί σχετικά αφιερώματα.
Έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συνεργασία τους με το φεστιβάλ, το, Wildlife Vaasa Festival – International Nature Film Festival (Finland), και το SEFF – Smaragdi ECO Film Festival (Croatia), ενώ μετά τη σχετική αλληλογραφία, αναμένεται επιβεβαίωση για τη συνεργασία με το The Hellenic Film Society USA, ώστε να συμπεριληφθεί σ' αυτό η προβολή των βραβευμένων ταινιών της 16ης διοργάνωσης.
Οι δράσεις για το 2024 ξεκινούν με ένα σεμινάριο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με θέμα «Η δημιουργία ντοκιμαντέρ σε σχολικό περιβάλλον». Εισηγητής ο πολυ-βραβευμένος δημιουργός Παναγιώτης Κουντουράς (IVAN, Mauthausen) και όπως πάντα η συμμετοχή σ' αυτό είναι δωρεάν. Συγκεκριμένα το σεμινάριο με τίτλο «Doc in Action» θα διεξαχθεί Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 από τις 4:00 το απόγευμα μέσω ZOOM και για περιορισμένο αριθμό θέσεων και θα περιλαμβάνει:
Τα είδη του κινηματογράφου τεκμηρίωσης και τις σημαντικότερες φόρμες αφήγησης ,που θα θέσουν τις βάσεις για τα τρία στάδια παραγωγής τα οποία και θα αναπτυχθούν:
Προ-παραγωγή (pre-production)
Γυρίσματα (filming)
Μετά-παραγωγή (post production)
Μέσα από την αναλυτική αυτή παρουσίαση τους, θα αποτυπωθούν οι τεχνικές προσέγγισης μιας ιστορίας τεκμηρίωσης αλλά και η μεθοδολογία με την οποία καλούνται να δουλέψουν οι εκπαιδευτικοί με την ομάδα των μαθητών τους. Η σημασία της έρευνας, του σεναρίου, η παρατήρηση μέσω της κάμερας, η οργάνωση του υλικού αλλά και το πώς τα παιδιά ξεκλειδώνουν τον πιο δημιουργικό τους εαυτό μέσα σε ένα «ντοκιμαντέρ σε δράση».
Το σεμινάριο θα αποτελέσει μια πρώτη επαφή των μαθητών με την τεχνική του ντοκιμαντέρ ώστε να ανταποκριθούν στην προκήρυξη από το Φεστιβάλ διαγωνισμού μαθητικών ταινιών με θέμα την κλιματική κρίση και την κλιματική αλλαγή. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Για το τέλος Φεβρουαρίου προγραμματίζεται Ημερίδα με θέμα: Η τεχνητή νοημοσύνη στον Κινηματογράφο, μετά την απήχηση που είχε η δράση του 15ου φεστιβάλ και τα αιτήματα που είχε το φεστιβάλ για επανάληψή της σε πιο διευρυμένη μορφή.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα όπως και το άνοιγμα λίστας συμμετοχών στις εκδηλώσεις θα αναρτώνται στο site του φεστιβάλ iffl.gr και στο λογαριασμό του στο fb,international film festival of larissa.