Ένα ποσό της τάξης των 163,6 εκατ. ευρώ για άµεσες ενισχύσεις του έτους 2023 φαίνεται πως έχει µείνει απλήρωτο προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μια υποχρέωση, η οποία πρέπει να τακτοποιηθεί µέχρι το τέλος Ιουνίου, σύµφωνα µε όσα ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισµοί προς αποφυγήν καταλογισµών στη χώρα µας.

Το ποσό αυτό προκύπτει από το έγγραφο για την πορεία υλοποίησης της ΚΑΠ που θα συζητηθεί την ερχόµενη Πέµπτη 30 Μαΐου, κατά τη διάρκεια Επιτροπής Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου.

Ειδικότερα, στα χρωστούµενα προς τους αγρότες αναφέρονται τα εξής:

Βασική ενίσχυση: Πιστώθηκαν 765,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 829,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Πιστώθηκαν 165 εκατ. ευρώ, από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, γεγονός που αφήνει µια εκκρεµότητα της τάξης των 9 εκατ. ευρώ.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ.

Eco-schemes: Πιστώθηκαν τον Απρίλιο 393 εκατ. ευρώ, µε τον προϋπολογισµό της ενίσχυσης να φτάνει τα 426,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµεί η πληρωµή ενός ποσού της τάξης των 33,3 εκατ. ευρώ.

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Από το συνολικό κονδύλι των 245 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο πιστώθηκαν 191 εκατ. ευρώ και έχουν µείνει πίσω αλλά 54 εκατ. ευρώ.

Προς ώρας δεν υπάρχει κάποια επίσηµη ενηµέρωση για το πότε θα γίνει η επόµενη πίστωση, ενώ κρίνεται ότι ακόµα υπάρχει χρόνος για µια εµβόλιµη πληρωµή πριν τις ευρωεκλογές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για µια διορθωτική, το µεγαλύτερο κοµµάτι της οποίας θα αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, καθώς µέχρι το τέλος Μαΐου θα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική εφαρµογή προκειµένου οι παραγωγοί να προχωρούν σε καταχωρήσεις ποσοτήτων για 10 καθεστώτα, γεγονός που αφήνει χρόνο – αν και ελάχιστο- για άµεσους ελέγχους και διασταυρώσεις ώστε να βγουν οι χρόνοι µέχρι τις κάλπες.

Άλλωστε και από τον ίδιο τον Οργανισµό Πληρωµών έχει δηµοσιευτεί ανακοίνωση παραδοχής της προβληµατικής πληρωµής που προηγήθηκε σχετικά µε τις συνδεδεµένες.

agronews.gr