Με ηπειρώτικους ήχους, χορό, πλούσιο τραπέζι και ντόπιο κρασί, οι κάτοικοι της Βερδικούσας στην Ελασσόνα υποδέχονται τον νέο χρόνο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Βαγγέλης Μητρούσιας, ανακαλύπτει τους μικρούς θησαυρούς της Ελληνικής παράδοσης, που περνά από γενιά σε γενιά.

Όπως είπε ο Μπάμπης Μπαρούτας, πρόεδρος της κοινότητας, αναβίωσε το έθιμο των “καπεταναραίων”, που πηγαίνει πίσω στην περίοδο της τουρκοκρατίας.

Αποφασισμένοι να διατηρήσουν το κέφι, τις παραδόσεις και την ιστορική μνήμη, κάθε χρόνο οι κάτοικοι της Βερδικούσας δίνουν ραντεβού για το γλέντι που λαμβάνει χώρα με την καινούργια χρονιά. Το παρόν δίνουν και εκείνοι που έχουν φύγει από το χωριό, αλλά διατηρούν την νοσταλγία για την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Η Μαίρη Τάκα, πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Βερδικούσας Ελασσόνας εξηγεί ότι το χωριό έχει τους περισσότερους πολύτεκνούς στην Ελλάδα, και μάλιστα το ρεκόρ κρατά μια οικογένεια που έχει 16 παιδιά.

Η μεγάλη οικογένεια αποτελούσε παράδοση που συνεχίζεται, παρά τις σειρήνες της σύγχρονης ζωής.

Διαθέτοντας μια πανοραμική θέα προς τον Όλυμπο, τα Μετέωρα και τον Κίσαβο, η Βερδικούσα αποτελεί ένα μπαλκόνι στις ανατολικές πλαγιές των Αντιχασίων, με τα πέτρινα σπίτια, το γεφύρι του Δαμασκηνού και το πιο μεγάλο δάσος οξιάς, που φιλοξενεί μια μοναδική πανίδα.

ertnews.gr