Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή μήλων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Οι πρώιμες ποικιλίες είχαν μια καλή ροή στο εμπόριο και έφυγαν με καλές τιμές, όμως στην συνέχεια όσο αυξάνουν οι ποσότητες από τις παραγωγικές περιοχές της χώρας αρχίζει η «πίεση» των τιμών.

Σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός και υφυπουργός ΑΑΤ κ.κ. Τσιάρας και Κέλλας, με τους εκπροσώπους μηλοπαραγωγών της Αγιάς, έγινε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες πρόσβασης για συλλογή και διακίνηση των προϊόντων τους λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, καθώς και στη μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης με τη νέα ΚΑΠ, που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, δημιουργεί ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον.

Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και συναντήσεων με τους φορείς των μηλοπαραγωγών το προηγούμενο διάστημα, ανακοινώθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου να εξασφαλίσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να τους στηρίξει με ενισχύσεις μέσω του προγράμματος de minimis.

Ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε σχετικά: «Είναι καθήκον μας να σταθούμε δίπλα στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς που επλήγησαν από τη θεομηνία και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο, ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Αναγνωρίζουμε τη σημασία του κλάδου για την αγροτική παραγωγή της χώρας και τη συμβολή του στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Θα γίνει καταγραφή των καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε πρόβλημα και θα προχωρήσουμε σε ανάλογες ενισχύσεις».

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει ότι «βρεθήκαμε στην σύσκεψη με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και μας ενημέρωσε ότι θα καταβληθούν στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς 4 εκατ. ευρώ με την μορφή de minimis οριζόντιας ενίσχυσης για τα προβλήματα με τη συλλογή και διακίνηση των προϊόντων τους λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, καθώς επίσης για τις επιπτώσεις από την μείωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης από τη νέα ΚΑΠ. Το επόμενο διάστημα θα γίνει η καταγραφή των στρεμμάτων καλλιέργειας βάση της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση».

Σταύρος Παϊσιάδης (agrotypos.gr)