Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου συστήματος με τους οικογενειακούς γιατρούς, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα στηριχθεί σε 240 νέες δομές όπως αναφέρει το «Εθνος», οι οποίες θα αποκαλούνται «Τοπικές Μονάδες Υγείας» (ΤΟΜΥ) και θα λειτουργήσουν σε 60 αστικά κέντρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η Νέα Φιλαδέλφεια, το Κορδελιό-Εύοσμος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, το Κερατσίνι, το Πέραμα, η Μυτιλήνη και η Κομοτηνή.
Για τη στελέχωσή τους θα απαιτηθεί -σε πρώτη φάση- η πρόσληψη 3.000 γιατρών και επαγγελματιών Υγείας διαφόρων ειδικοτήτων. Το κόστος του εγχειρήματος τη διετία 2017-2018 θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί στην αρχική του φάση από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν οι εφημερίες και να μειωθούν οι πολύωρες αναμονές που παρατηρούνται στα «επείγοντα».
Η εφαρμογή του νέου συστήματος θεωρείται «πιλοτική» και σε επόμενη φάση αναμένεται να καλύψει όλο τον πληθυσμό της χώρας.