Την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας και δεν θα επιδείξει ολιγωρία και καθυστέρηση όσον αφορά στην έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Λαρισαίος καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλέστατα παρότι παρασκευάστηκαν με ταχύτητα», σημειώνοντας ότι «όσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna, είναι εντελώς καινούρια και θα αλλάξουν συνολικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε την ανοσοποίηση».

Πρόσθεσε ότι είναι πιο ασφαλή και από προηγούμενα εμβόλια γιατί είναι πιο «καθαρά» στο επίπεδο των υλικών που χρησιμοποιούνται για να ανοσοποιηθούν οι εθελοντές και αύριο ο πληθυσμός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έγινε καμία έκπτωση στις κλινικές μελέτες, παρότι η βιομηχανία και τα κράτη συνεργάστηκαν υπό την τεράστια πίεση της απώλειας πολλών εκατοντάδων ανθρώπων».

«Θα εμβολιαστώ και πιστεύω οι περισσότεροι θα κάνουν το ίδιο», είπε και εκτίμηυσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών θα επιλέξει να εμβολιαστεί. Πρόσθεσε δε ότι θα εμβολιαστεί και ο ίδιος με mRNA εμβόλιο αμέσως μόλις έρθει, τόσο ως υγειονομικός όσο και ως πολίτης.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι, με την ενημέρωση που θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, δεν έχει καμία αμφιβολία ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχει εμβολιαστεί το 60% έως 70% του πληθυσμού της χώρας.

Στο ερώτημα εάν θα χρειάζεται επαναληπτικός εμβολιασμός, σημείωσε ότι με βάση την εμπειρία από όσους έχουν νοσήσει, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η πλειονότητα έχει ισχυρά αντισώματα για τουλάχιστον 9 μήνες. «Εάν ισχύσει το ίδιο και για το εμβόλιο, τότε σίγουρα θα παρέχει κάλυψη για ένα έτος», τόνισε.

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν δεδομένα που συνηγορούν ότι «η κυτταρική ανοσία κρατά περισσότερο και αν επιβεβαιωθεί τότε είναι πιθανόν να γίνονται επαναληπτικοί εμβολιασμοί κάθε 2 με 3 χρόνια».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ