Δεκάδες κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος και δεκάδες σε βαθμό πλημμελήματος θα καθίσουν αύριο στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, όπου αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση της υπόθεσης παράνομου στοιχηματισμού, που είχε αποκαλυφθεί τον Δεκέμβριο του 2012 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου.
Στην υπόθεση που είχε συνταράξει την τοπική κοινωνία, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος είναι 79 Βολιώτες, ενώ σε βαθμό πλημμελήματος άλλοι 44, ορισμένοι εκ των οποίων ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα σε ορισμένα από τα εν λόγω καταστήματα είχε μπει λουκέτο εκείνη την περίοδο. Οι δώδεκα από τους κατηγορούμενους, που είναι και οι βασικοί, φέρονται να είχαν συστήσει δύο ομάδες, στις οποίες είχαν διακριτικούς ρόλους. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είχαν ενταχθεί και συμμετείχαν σε αυτές.
Η συζήτηση της υπόθεσης έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το από 352 σελίδες βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Βόλου, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, με συνολικό περιουσιακό όφελος και ζημία άνω των 30.000 ευρώ, απάτη με υπολογιστή, διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών – στοιχήματος χωρίς άδεια, εγκατάσταση και λειτουργία τυχερών παιγνίων με μηχανήματα χωρίς την κατάλληλη πιστοποίηση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, κατοχή ναρκωτικών σε ποσότητα που εξυπηρετεί τις ανάγκες των δραστών από κοινού.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να είχαν συγκροτηθεί δύο δομημένες και διακριτές – μεταξύ τους – ομάδες, που επεδίωκαν απάτες. Ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο και στις δύο ομάδες, οι οποίες είχαν εσωτερική διάρθρωση και δομή.
Κατηγορούνται ότι εξαπατούσαν ανυποψίαστους πολίτες, καθώς ενώ αυτοί κέρδιζαν μεγάλα χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή τους στα τυχερά παίγνια «φρουτάκια» ή από τον στοιχηματισμό, τα κέρδη δεν τους αποδίδονταν.
Ο παράνομος στοιχηματισμός γινόταν στα καταστήματα που λειτουργούσε ο ιδρυτής της εγκληματικής οργάνωσης στον Βόλο και στον Αλμυρό, χωρίς να φαίνεται ο ίδιος, ενώ, όπως προέκυψε, φέρεται να ήταν και ο κάτοχος τουλάχιστον δύο εταιρειών παράνομου στοιχήματος με ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Πώς λειτουργούσαν
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φερόμενη ως εγκληματική ομάδα, λειτουργούσε δίκτυο καταστημάτων εν είδει πρακτορείων, δέχονταν ατομικά στοιχήματα, κυρίως μέσω τηλεφώνου, από άγνωστο αριθμό παικτών, καταστρατηγώντας τον Νόμο.
Ο φάκελος της υπόθεσης περιλαμβάνει πλήθος συνομιλιών, καθώς διατάχθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, όπως επίσης και ψηφιακά ηλεκτρονικά πειστήρια.
Ο φερόμενος ως παράνομος στοιχηματισμός διεξαγόταν από τον Ιούνιο του 2005 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2012. Στα καταστήματα είχαν εγκατασταθεί συνολικά 73 πλήρη συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η φερόμενη ως οργάνωση ρύθμιζε τους κανόνες διεξαγωγής των παιχνιδιών, καθόριζε τους όρους συμμετοχής, δηλαδή το ελάχιστο αποδιδόμενο ποσό κέρδους στον παίκτη, και διατηρούσε τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισής τους, αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη.
Ακόμη έλεγχαν τους παίκτες που επισκέπτονταν τα καταστήματα, είχαν τηλεχειριστήρια, ώστε τα μηχανήματα να τίθενται αυτομάτως εκτός λειτουργίας σε αιφνίδιο έλεγχο της Αστυνομίας.
Ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται πως ήταν διαχειριστής δύο ιστοσελίδων. Τα στοιχήματα γίνονταν σε κωδικούς δύο εταιρειών, αλλά τα κέρδη δεν αποδίδονταν στους παίκτες, καθώς παρακρατούνταν…
Όταν διέβλεπαν ότι ο στοιχηματισμός δεν θα απέφερε κέρδη, προωθούσαν κάτι άλλο, π.χ. έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, προκειμένου οι παίκτες να αλλάξουν προτίμηση στο ποντάρισμά τους, ενώ παρέμβαιναν αλλάζοντας και τις αποδόσεις, μειώνοντάς τες.
Παρέμβαση έκαναν και στα «φρουτάκια», εξασφαλίζοντας κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Συγκεκριμένα από τρεις ιστοσελίδες φέρονται ότι αποκόμισαν 822.960 ευρώ, 348.622 ευρώ και 63.096 ευρώ. Από τον οικονομικό έλεγχο του φερόμενου ως αρχηγού προέκυψε ότι στο διάστημα της δράσης είχε αποκτήσει σειρά διαμερισμάτων στον Βόλο και τον Αλμυρό, ενώ είχε και μεγάλο αριθμό ακριβών αυτοκινήτων.
Ο φερόμενος ως αρχηγός των οργανώσεων φέρεται πως απέκρυπτε τα κέρδη με τη συνδρομή δύο λογιστών, που υπέβαλαν ψευδείς φορολογικές δηλώσεις. Επίσης φέρεται πως προμηθευόταν από γνωστούς του πράκτορες κερδισμένα δελτία διαφόρων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και εμφανιζόταν ως ο νόμιμος κομιστής τους και υπέβαλε αίτηση προς την εταιρεία ΟΠΑΠ, προκειμένου να του χορηγήσει βεβαίωση κερδών, για να τη χρησιμοποιήσει στην Εφορία. Κατάφερνε έτσι να νομιμοποιεί τα μεγάλα ποσά που καρπώνονταν. Μέλη της οργάνωσης μετέφεραν ακόμη τους παίκτες σε ενεχυροδανειστήρια, προκειμένου να πουλήσουν πολύτιμα αντικείμενα και τιμαλφή, που διέθεταν, ώστε με το χρηματικό αντάλλαγμα, να είναι σε θέση να στοιχηματίσουν…
e-thessalia.gr