Υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολείων χωρίς επέκταση της περιόδου των αργιών, με κάποιες αναγκαίες αναπροσαρμογές στα πρωτόκολλα και αυξημένο testing τάσσεται ο παιδίατρος - λοιμωξιολόγος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Συρογιαννόπουλος.
Στη συνέντευξή του στο iatronet.gr, σημειώνει πως η μετάδοση της παραλλαγής Όμικρον είναι αμφίπλευρη - τόσο από τα παιδιά προς τους γονείς όσο και αντιστρόφως - και υποστηρίζει πως είναι ασφαλέστερο και για τις δύο πλευρές να βρίσκονται οι μαθητές σε σχολικό περιβάλλον και να ελέγχονται συχνά.
Ο ίδιος θεωρεί πιθανή την αύξηση των νοσηλειών και στα παιδιά στο επόμενο διάστημα, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, ενώ απευθύνει έκκληση στους γονείς των παιδιών της ηλικιακής ομάδας 5-11 να κλείσουν το συντομότερο δυνατό ραντεβού για εμβόλιο, καθώς όπως λέει η Όμικρον τρέχει γρηγορότερα από τον εμβολιασμό.
Επιστροφή στα θρανία με όριο το 30%+1
"Ολοκληρώνουμε σύντομα τον δεύτερο χρόνο της πανδημίας. Τα παιδιά δεν πρέπει να μείνουν ξανά μακριά από το σχολείο", τονίζει ο καθηγητής και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προτείνει την επιστροφή των μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα, παρά την επέλαση της παραλλαγής Όμικρον που μολύνει σε σημαντικό βαθμό και τους ανήλικους.
"Αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα είναι μια ενδοοικογενειακή μετάδοση που είναι αμφίπλευρη. Όχι μόνο από τα παιδιά στους ενήλικες αλλά και από τους ενήλικες στα παιδιά. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η μετάδοση στα παιδιά από τον πατέρα, τη μητέρα και άλλα άτομα που δεν είναι στο σχολικό περιβάλλον", υπογραμμίζει και τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των μαθημάτων με αναπροσαρμογές στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
"Το όριο του 50% + 1 των μολυσμένων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να αλλάξει. Η μετάβαση στο 30% + 1 που αναφέρεται από κάποιους έχει μια λογική βάση. Αν πάμε αρκετά παρακάτω, ουσιαστικά θα ανοίξουμε για να κλείσουμε", σημειώνει.
Παράλληλα, προτείνει την αύξηση του testing, με τις απαραίτητες οδηγίες για την υπεύθυνη και σωστή εφαρμογή του. "Δεν ξέρω πόσες δυνατότητες έχουμε να αυξήσουμε τα rapid tests, από την άποψη της διαθεσιμότητας, με δεδομένο ότι διανύουμε μια περίοδο έξαρσης και υπάρχει αυξημένη ανάγκη για όλες τις ηλικιακές ομάδες", λέει για να προσθέσει: "Αυτό που μπορεί να γίνει είναι πιο συχνά self tests με σωστή εφαρμογή. Το self test για να έχει αποτέλεσμα πρέπει πρώτον να γίνει στην πραγματικότητα - και όχι μόνο να δηλωθεί ότι έγινε - και δεύτερον να παρθεί καλό δείγμα. Αν τυχόν δεν τοποθετηθεί σε βάθος ο στυλεός μέσα στη ρινική κοιλότητα, μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα".
Να προλάβουμε να μην προηγηθεί ο ιός του εμβολιασμού
Ο κ. Συρογιαννόπουλος καλεί τους γονείς παιδιών ηλικίας από 5 ως 11 ετών να σπεύσουν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό, με στόχο κατά το δυνατό να προλάβουν τον ιό, που με τις νέες του μεταλλάξεις τρέχει γρηγορότερα από τον εμβολιασμό.
"Στην ηλικιακή ομάδα 12 - 17, που ξεκινήσαμε νωρίς, πάμε αρκετά καλά, αν και υπάρχουν χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά από εμάς. Στην ομάδα 5 - 11 θα ήθελα οι εμβολιασμοί να έχουν γίνει μέσα στον Δεκέμβριο, όμως επειδή είχαμε περιορισμένο αριθμό εμβολίων - σήμερα έχουμε άφιξη 120.000 δόσεων - μείναμε πίσω", σημείωσε και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για πιθανή αύξηση των νοσηλειών και στα παιδιά το επόμενο διάστημα.
"«Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από τo CDC, που έχουν ομαδοποιηθεί για την ηλικιακή ομάδα 0 - 17, αφορούν την τελευταία εβδομάδα του 2021. Αυτά δείχνουν μια αύξηση εισαγωγών παιδιών κατά 86%. Άρα, λοιπόν, φαίνεται ότι έχουμε πιο πολλές μολύνσεις, το ξέραμε και από τη Νότια Αφρική, και μια περαιτέρω αύξηση των νοσηλειών. Βέβαια οι εισαγωγές παραμένουν σε χαμηλό ποσοστό, αλλά είναι αυξημένες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα", σημειώνει και συμπληρώνει: "Θα πρέπει οι γονείς να αποφασίσουν εδώ και τώρα και να κλείσουν ραντεβού, γιατί με την περαιτέρω επέκταση της Όμικρον ο ιός θα τρέχει γρηγορότερα. Σε 15 μέρες δεν ξέρουμε πώς θα πάμε με τα κρούσματα. Αν ένα παιδί κλείσει σήμερα για να εμβολιαστεί στις 18, θέλει και δέκα μέρες για να αποκτήσει επαρκή ανοσία, θα πάει στις 28. Ο προβληματισμός μου είναι μήπως έχουμε εμβολιασμούς που θα τους προλάβει ο ιός".
Προς το παρόν, πάντως, οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι η Όμικρον σε όλες τις ηλικίες πλήττει κυρίως το ανώτερο αναπνευστικό και φείδεται του κατώτερου, σε αντίθεση με τις άλλες μεταλλάξεις που προκαλούσαν σοβαρές βλάβες στους πνεύμονες.
Η αρχή του τέλους;
Στην ερώτηση για το αν συμμερίζεται την άποψη ότι η Όμικρον θα σηματοδοτήσει και την αρχή του τέλους της πανδημίας, ο καθηγητής απαντά πως αυτή είναι μια σοβαρή πιθανότητα, χωρίς κανείς να μπορεί να το πει με βεβαιότητα ακόμη.
"Είναι δύσκολο να έχουμε εμφάνιση κάποιας άλλης μετάλλαξης μετά από την Όμικρον που να έχει μεγαλύτερη παθογονικότητα. Οπότε, είναι πολύ πιθανό να πηγαίνουμε σε κάποια εκφύλιση της πανδημίας. Είναι μετρημένες οι τοποθετήσεις αυτή τη στιγμή σε διεθνές επίπεδο. Κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος στην παρούσα φάση", τονίζει.
Βασίλης Ιγνατιάδης (iatronet.gr)