Γόνιμες εκτάσεις κινδυνεύουν να γίνουν άγονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που ήδη πλήττει την Ελλάδα και αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Η ερημοποίηση του εδάφους θα επηρεάσει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσα στην επόμενη εικοσαετία κινδυνεύει με ερημοποίηση το 50% των αγροτικών εκτάσεων στη χώρα.
Η Ελλάδα αναμένεται να αντιμετωπίσει οξύ πρόβλημα ξηρασίας, ως βασική εκδήλωση της κλιματικής αλλαγής. Θα υπάρχουν μεγάλες ξηρές περίοδοι, αλλά και διαστήματα έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρικών φαινομένων.
Πιο συγκεκριμένα οι ξηρές περίοδοι θα αυξηθούν κατά
- 10 ημέρες / έτος στις γεωργικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία), της Λάρισας και του Νοτίου Ηρακλείου
- 15-20 ημέρες / έτος στις Σέρρες, στην Πέλλα και στο Βόρειο Ηράκλειο
- 25 ημέρες / έτος στη Φθιώτιδα και στην Εύβοια, κυρίως στις βόρειες περιοχές
Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας θα αυξηθεί και ο κίνδυνος πυρκαγιάς κατά 15-20 ημέρες το χρόνο, γεγονός που θα επιτείνει περαιτέρω το πρόβλημα της ερημοποίησης.
17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Ερημοποίησης — Ανησυχητικά δεδομένα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερημοποίησης, ο ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την καταστροφή του εδάφους σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα οποία:
- 70% της αγροτικής έκτασης έχει υποβαθμιστεί
- 24 δισ. τόνοι γόνιμου εδάφους χάνονται κάθε χρόνο
- το 95% της τροφής μας προέρχεται από τη γη που ερημοποιείται
- 2/3 του πληθυσμού της γης βιώνουν στέρηση-έλλειψη-ανεπάρκεια νερού
- μέχρι το 2045, 135 εκ. άνθρωποι θα γίνουν μετανάστες λόγω της ερημοποίησης και έλλειψης τροφής
- υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης πανδημιών λόγω της καταστροφής του εδάφους
Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης
Μπροστά στον κίνδυνο απώλειας μεγάλου μέρους της αγροτικής παραγωγής και της υποβάθμισης των εδαφών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκρότησε επιτροπή ειδικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, επισημαίνει:
«Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Για να το πω με απλά λόγια, είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή! Όταν ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεσμεύτηκα ότι με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης».
Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον, η ανεξέλεγκτη χρήση χημικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων στην αγροτική παραγωγή, επιτείνουν το πρόβλημα και αναμένεται να ληφθούν μέτρα.
Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, που αποτελείται από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, θα εισηγηθούν πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος και θα εκπροσωπούν τη χώρα στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα.
ertnews.gr