Η Περιφερειακή διακυβέρνηση είναι το μεγάλο διακύβευμα της Ευρώπης και παράθυρο ευκαιρίας για βιώσιμη ανάπτυξη, περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές και ισορροπημένη, συνεκτική κοινωνία με ευκαιρίες για όλους.
Αυτό ήταν το μήνυμα του κύκλου επαφών και συναντήσεων που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός στην Εβδομάδα των Περιφερειών και των Πόλεων στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, σε κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Περιφερειών (AER) κ. Mathieu Mori, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι η επιτυχία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εξαρτάται κυρίως από τη συνεργασία σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, δηλαδή το επίπεδο που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη.
«Πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε όλη την Ευρώπη, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο όταν φέρουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πιο κοντά τους και τους εμπλέξουμε στο διάλογο. Προέχει» τόνισε ο κ. Αγοραστός «η περιφερειακή διακυβέρνηση και η συλλογική ηγεσία, ώστε να αποφασίζουν αυτοί που καλούνται και να υλοποιήσουν».
Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας προσκλήθηκε να συμμετάσχει στο δίκτυο της AER, το μεγαλύτερο ανεξάρτητο δίκτυο περιφερειών στην Ευρώπη. Συνολικά 141 περιφέρειες από 28 κράτη εντός και εκτός της Ε.Ε. συμμετέχουν στη Συνέλευση, που λειτουργεί όπως ανέφερε ο κ. Mori, «σαν γέφυρα επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ Περιφερειών Ανατολής και Δύσης, παλιών και νέων κρατών- μελών».
Εξ άλλου μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα « Η συμμετοχή των Περιφερειών στην ανάπτυξη της εδαφικής προοπτικής κατά την εφαρμογή των global agendas», που συνδιοργανώθηκε από τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Φλάνδρας, Σικελίας και Καταλονίας, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό όραμα με λιγότερα συνθήματα και περισσότερη δουλειά. Χρειαζόμαστε» είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας «ένα Ευρωπαίο ηγέτη που θα φέρει τα πάνω - κάτω.
Πρέπει να προχωρήσουμε με ρηξικέλευθα άλματα, να πατάξουμε τη γραφειοκρατία, να αναλαμβάνουμε λελογισμένα ρίσκα, και να παίρνουμε αποφάσεις εναρμονισμένες με τις επιθυμίες των πολλών. Η συλλογική ηγεσία εγγυάται και την καλύτερη εφαρμογή των νόμων γιατί υπακούμε καλύτερα, όταν συμμετέχουμε στη λήψη της απόφασης.
Χρειαζόμαστε ένα δίκτυο περιφερειών με αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι για ψυχοθεραπεία. Η περιφερειακή διακυβέρνηση θα φέρει την Ευρώπη σε καλύτερη θέση. Είμαστε εδώ για όλους, όχι μόνο για τους εαυτούς μας. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να ζήσουν καλύτερα σε αυτή τη ζωή, όχι κάποια στιγμή αργότερα. Οι πλούσιοι δεν ζουν εν κενώ.
Υπάρχουν και οι ανάγκες των πολλών. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια σχέση αμοιβαίου κέρδους. Μια σχέση win – win. Αυτό είναι το νέο όραμα της Ευρώπης. Όλοι διαφορετικοί, όλοι το ίδιο σπουδαίοι. Αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να αναδειχτεί για να κερδίσουν όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες.
Με την Περιφερειακή διακυβέρνηση πετυχαίνουμε: την αρχή της επικουρικότητας στην πράξη, την απλούστευση των διοικητικών ενεργειών, την απλοποίηση του διοικητικού έργου, την καλύτερη χρήση και αποδοτικότητα των πόρων ανθρώπινων και δημοσιονομικών την δυνατότητα να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας.
Η μετάβαση σε ένα κράτος που θα είναι προσανατολισμένο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες, προϋποθέτει μια πολιτισμική επανάσταση μέσα στο κράτος. Δεν αρκεί η αλλαγή της διοικητικής λειτουργίας, των διατάξεων και των ρυθμίσεων. Χρειάζεται μια αλλαγή βάθους και ποιότητας στις στάσεις, τις συμπεριφορές και τις συνειδήσεις.
Μόνο αυτό θα θεμελιώσει μια ποιοτικά νέα σχέση. Και θα οδηγήσει στην αναγκαία ριζική, τολμηρή αποκέντρωση. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι το όχημα που θα μας οδηγήσει με ταχύτητα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».
Με την Κορίνα Κρέτσου για τον Ε- 65
Εξ άλλου στο πλαίσιο των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες ο κ. Αγοραστός συναντήθηκε με την πρώην επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. και νυν ευρωβουλευτή κ. Κορίνα Κρέτσου, για το θέμα του οδικού άξονα Ε-65 και συγκεκριμένα του βόρειου τμήματος του αυτοκινητόδρομου από Τρίκαλα έως την Εγνατία οδό.
Συνεπής υποστηρίκτρια της Θεσσαλίας, - αφού με την καθοριστική συμβολή της ολοκληρώθηκε το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα- η κ. Κρέτσου ενημέρωσε τον περιφερειάρχη ότι έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες και έχει καταθέσει τις παρατηρήσεις της στην ελληνική πλευρά.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι θετική για τη χρηματοδότηση του έργου και εναπόκειται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την έγκριση ένταξης του σπουδαίου έργου.
Η κατασκευή του βόρειου τμήματος θα ολοκληρώσει την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο σύνολο του και θα τον καταστήσει ένα πλήρη οδικό άξονα με αρχή, μέση και τέλος.
Το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία οδός έχει μήκος περίπου 65χλμ, έχει στο σύνολο του περιβαλλοντική αδειοδότηση, η κατασκευαστική διάρκεια εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 3 χρόνια και θα διαθέτει όπως και όλος ο Ε65, δύο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.