Για το τρίτο πιθανό κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που αναμένεται να εκδηλωθεί τον ερχόμενο μήνα, προετοιμάζεται η ιατρική κοινότητα της Θεσσαλίας, οι αντοχές της οποίες δοκιμάστηκαν σκληρά το προηγούμενο διάστημα. Η έναρξη των εμβολιασμών, οι οποίοι για την περίπτωση του Βόλου αφορούν προς το παρόν σε 685 άτομα, μπορεί να δημιουργεί ελπίδες για τις καλύτερες ημέρες που έρχονται, δεν αφορούν, όμως, στο άμεσο μέλλον. «Απέχουμε πολύ από την ανοσία της αγέλης», αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος εκτιμά ότι το καλύτερο σενάριο για άρση των αυστηρών μέτρων δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη και με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ο αριθμός των εμβολιασθέντων είναι προς το παρόν πολύ μικρός για να μπορεί η τοπική κοινωνία να ελπίζει σε γρήγορη… «λευτεριά», σύμφωνα με την ευχή που ακούγεται από ολοένα και περισσότερα χείλη.

«Εως και την Πέμπτη το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού δεν ξεπερνούσε το 0,59%. Αν υπολογίσουμε ότι ένα επιπλέον ποσοστό 3%-4% έχει νοσήσει και έχει αναπτύξει αντισώματα, συνολικά μόνο το 5% του πληθυσμού μπορεί να θεωρηθεί προστατευμένο. Είμαστε πολύ μακριά από την ανοσία της αγέλης», σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης.

Μάλιστα όπως τονίζει ο ίδιος ήδη η Πνευμονολογική Κλινική ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση του νέου, τρίτου κύματος της πανδημίας. «Το τρίτο κύμα εκτιμούμε ότι θα είναι ηπιότερο, τόσο σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων όσο και σε επίπεδο σοβαρών περιστατικών. Η εμπειρία των πανδημιών δείχνει ότι το δεύτερο κύμα είναι το πιο σοβαρό», υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας τοποθετεί χρονικά το τρίτο κύμα στα μέσα περίπου Φεβρουαρίου. Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αυτή τη φορά είμαστε περισσότερο προετοιμασμένοι». «Εχουμε την εμπειρία, έχουμε πλέον και περισσότερο εξοπλισμό, ξεκίνησε και ο εμβολιασμός, άρα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας», είπε.

Καλύτερο το φετινό καλοκαίρι

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής ο κ. Γουργουλιάνης δεν βλέπει γρήγορη απαλλαγή από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το καλύτερο σενάριο το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι σε ικανοποιητικό βαθμό προστατευμένη η κοινωνία. «Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό» έδωσε το αισιόδοξο στίγμα.

Χρονιά πρόκληση το 2020

Για τον κ. Γουργουλιάνη το 2020 ήταν μία χρονιά πρόκληση. «Τη χρονιά που πέρασε η ζωή μας άλλαξε τελείως. Στην Πνευμονολογική Κλινική το μόνο με το οποίο ασχολούμασταν ήταν ο COVID-19. Ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας δεν έρχονταν στις κλινικές άρα σε κλινικό επίπεδο δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα. Οι ασθενείς άφησαν για αργότερα τα ραντεβού τους και το θέμα είναι για πόσο αργότερα και αν θα υπάρξει επίπτωση στην υγεία τους. Επιπλέον δεν προχώρησαν οι κλινικές μελέτες. Ερευνητικά και κλινικά χάσαμε όλα τα αντικείμενα», περιγράφει μία χρονιά στην οποία μονοπώλησε η πανδημία σε όλα τα επίπεδα.  

Τιμή στους γιατρούς της «πρώτης γραμμής» 

Με φόντο το 2020 και με ορίζοντα τις ελπίδες που φέρνει μαζί του το 2021, η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ετοιμάζεται να κόψει αύριο, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Οπως επιτάσσει η συγκυρία της πανδημίας, η κοπή της βασιλόπιτας θα γίνει διαδικτυακά, στις 2 το μεσημέρι, μέσω της πλατφόρμας zoom: https://us02web.zoom.us/j/85977101968 αλλά και της σελίδας της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σε αυτή την εκδήλωση θα τιμηθούν από τον διευθυντή της Κλινικής, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη οι γιατροί που βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή», που δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την μάχη απέναντι στον κορονοϊό, που «λαβώθηκαν» και οι ίδιοι νοσώντας και που επέστρεψαν ακόμη πιο δυνατοί για να ριχθούν στον «πόλεμο» για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Οι άνθρωποι που θα τιμηθούν για την προσφορά τους είναι οι εξής:

Οι πνευμονολόγοι

Γιάννης Πανταζόπουλος - επίκουρος καθηγητής

Μπάμπης Βαρσαμάς - επίκουρος επιμελητής

Στέλιος Μπούτλας - επίκουρος επιμελητής

Λέιλα Σιχά - πνευμονολόγος.

Οι ειδικευόμενοι πνευμονολογίας

Κωστής Τουρλακόπουλος

Κέλυ Μίζιου

Ηλίας Δημέας

Σωτήρης Σίνης

Θάνος Κυρίτσης

Θάνος Παγώνης

Φαίη Περλεπέ.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ, taxydromos.gr