Στον «πυρετό» των μετεγγραφών κινούνται τα πανεπιστήμια καθώς έχουν κατατεθεί 6.371 αιτήσεις φοιτητών, οι οποίοι θέλουν να μετακινηθούν κοντά στα σπίτια τους, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο νόμο για τις μετεγγραφές.

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Γ. Δελή, για τις μετεγγραφές αδελφών, έχουν γίνει 2.531 αιτήσεις από τις οποίες έχουν οριστικοποιηθεί οι δύο χιλιάδες τριάντα τέσσερις.

Όσον αφορά τις κατ' εξαίρεση μετεγγραφές, ο κ. Διγαλάκης τόνισε οτι επειδή υπάρχουν διάφορα προβλήματα φέτος η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά τις μετεγγραφές των προηγούμενων κατηγοριών και θα γίνει για πρώτη φορά ηλεκτρονικά, έτσι ώστε να επισπευσθεί η όλη διαδικασία.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις μετεγγραφές, τονίζοντας ότι «εμείς στο πλαίσιο του διαλόγου, τον οποίο έχουμε ξεκινήσει με την ακαδημαϊκή κοινότητα και εταίρους, σκοπεύουμε να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των μετεγγραφών ως προς το πιο δίκαιο, το πιο αντικειμενικό, χωρίς όμως να θίγουμε και το επίπεδο σπουδών, προκαλώντας υπερκορεσμό στα ΑΕΙ του κέντρου και αποψιλώνοντας τα περιφερειακά ιδρύματα.

Αναφορικά με τα θέματα, που αφορούν στις αντιστοιχίες των τμημάτων -προκειμένου να δοθεί μια μετεγγραφή- ο υφυπουργός δήλωσε ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα και όπως είπε «υπόλογη είναι η προηγούμενη ηγεσία, η οποία λίγες μέρες πριν τις εκλογές –και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2019- προχώρησε και εξέδωσε την αντιστοίχιση των τμημάτων.

Μάλιστα, με δικό τους νόμο –και συγκεκριμένα την παράγραφο 13 του άρθρου 21 του ν. 4332- ο Υπουργός Παιδείας οφείλει το αργότερο την 30η Μαΐου να δημοσιεύει σε ΦΕΚ αυτές τις αντιστοιχίες.

Έγινε, λοιπόν, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές και λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μηχανογραφικό».

Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι αυτές οι αντιστοιχίσεις «δεν μπορούν να αλλάξουν εκ των υστέρων, γιατί μαζί με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει τη στιγμή που ξεκινάνε τα μηχανογραφικά, καθορίζει ένα συνολικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει από τη στιγμή που ξεκινά η διαδικασία των υποβολών των μηχανογραφικών».

Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι τα νομοθετήματα για τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα απαγόρευαν τις μετεγγραφές «των φοιτητών των πρώην ΤΕΙ σε όσους είναι από το δεύτερο έτος και πάνω. Τους φοιτητές, λοιπόν και τις οικογένειές τους ταλαιπώρησαν με αυτές τις πολιτικές και με αυτά τα πρόχειρα νομοθετήματα»

ethnos.gr