Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ERASMUS+ 2019, για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης "Αγρο-Τουριστική Ανάπτυξη περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας με έμφαση στις Ορεινές και Ημιορεινές Περιοχές".
Το πρόγραμμα αφορά στην εκπαίδευση γεωπόνων των 4 Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) και των Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΔΤΠΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε χώρες της Ε.Ε. σε θέματα σχετικά με τον αγροτουρισμό στις διάφορες μορφές του, όπως είναι η παροχή τουριστικών υπηρεσιών με τη συμμετοχή σε γεωργικές δραστηριότητες, αθλήματα περιπέτειας σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πολιτιστικές περιηγήσεις, επισκέψεις σε φυσικούς δρυμούς και Εθνικά και Θεματικά Πάρκα και οινοτουρισμός.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 ροές κινητικότητας διάρκειας 8 ημερών ανά ροή, 5 ημέρες εργασίας, σε 3 ή 4 χώρες της Ε.Ε. σε χρονική περίοδο 2 ετών, από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον Αύγουστο 2021, όπου θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων επισκέψεις σε:
-Δημόσιες ή περιφερειακές υπηρεσίες σχετικές με το αντικείμενο του προγράμματος, όπως πολιτική προώθησης αγροτουρισμού, οργάνωση και μελέτες.
-Ιδρύματα και φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους.
-Εταιρίες και συνεταιρισμούς των χωρών αυτών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ανταλλαγή γνώσεων, απόψεων, τεχνογνωσίας και να ενημερωθούν πάνω στο αντικείμενο της κατάρτισης.
Στις ανωτέρω δράσεις, θα συμμετέχουν από 6 έως12 άτομα ανά ροή και θα απευθύνονται σε υπαλλήλους όλων των ΔΑΟ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της ΔΤΠΑ.
Με το ανωτέρω πρόγραμμα θα αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, θα ενισχυθεί η τοπική παραγωγή αγροτικών προϊόντων και οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαμονής και σίτισης.
Οι βασικοί λόγοι που καθιστούν σημαντική την πραγματοποίηση του προγράμματος, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
Η Θεσσαλία είναι μία περιφέρεια που ενδείκνυται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού αφού διαθέτει:
-Παραδοσιακούς οικισμούς και γραφικά ημιορεινά χωριά στους πρόποδες βουνών.
-Σημαντικούς ορεινούς όγκους, όπως είναι ο γνωστός σε κάθε άκρη του πλανήτη ο Όλυμπος, στον οποίο κατοικούσαν οι 12 θεοί της Ελληνικής Μυθολογίας.
-Το Πήλιο που αποτελούσε την κατοικία των Κενταύρων.
-Μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών και οικοσυστημάτων, όπως η λίμνη Πλαστήρα και η πρόσφατα ανασυσταθείσα Κάρλα.
-Πλούσια χλωρίδα, πανίδα και μεγάλη ιστορία.
Εξάλλου στην Θεσσαλία υπάρχουν αρκετές αγροτουριστικές υποδομές, οι οποίες ωστόσο περιορίζονται στην παροχή διαμονής-διατροφής.
Τέλος, η εμπειρία του αγροτουρισμού σε άλλες χώρες δείχνει ότι ο επισκέπτης αναζητά τη δυνατότητα ενασχόλησης με διάφορες δραστηριότητες στην επίσκεψή του σε μια μη αστική περιοχή.

tornosnews.gr