Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο είναι έργο ύψιστης προτεραιότητας για τη Θεσσαλία και τους ανθρώπους της παραγωγής, το μεγαλύτερο έργο αντίστασης στην κλιματική αλλαγή και έργο ζωής για όλη την Ελλάδα που αποτελεί μία ενιαία υδρολογική λεκάνη.
Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στη συνάντηση εργασίας του ΟΟΣΑ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στα Γιάννενα, με θέμα τη στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα μετά το 2020.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αγοραστός, το έργο του Αχελώου δεν είναι ένα έργο φάντασμα, είναι ένα έργο υπαρκτό στο οποίο έχουν δαπανηθεί σε σημερινές τιμές περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ.
Ένα έργο ενεργειακό που μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των στόχων της «Ευρώπης 2030», αφού μόνο το φράγμα της Μεσοχώρας μπορεί να καλύψει την ηλεκτροδότηση ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας.
Και ένα έργο επιβίωσης για τους ανθρώπους της παραγωγής τόσο στο θεσσαλικό κάμπο, που οδηγείται σε ερημοποίηση, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία.
Οσο τα έργα παραμένουν αναξιοποίητα οδηγούνται σε πλήρη απαξίωση. Το νερό δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη» είπε ο κ. Αγοραστός επαναλαμβάνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να αναλάβει την ευθύνη ολοκλήρωσης των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, κατά το πρότυπο του μεγαλύτερου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη περιβαλλοντικού έργου, την ανανασύσταση της λίμνης Κάρλας.
Ένα έργο που η Περιφέρεια ολοκλήρωσε με επιτυχία και που την επόμενη εβδομάδα προβάλλεται ως καλή πρακτική της Ευρώπης στην μεγάλη εκδήλωση των Οpen Days, την «Εβδομάδα των Περιφερειών», στις Βρυξέλες.
«Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη με το χρόνο, να προχωρήσουμε με ταχύτερες και απλούστερες διαδικασίες, με σοβαρότητα και σχεδιασμό, με ριζικές και σαρωτικές τομές σε όλα τα επίπεδα για να μη χαθεί το timing των αλλαγών, που είναι επιτακτικό αίτημα και ανάγκη της κοινωνίας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Ένα σωστά οργανωμένο κράτος, είναι απαραίτητο για να πράξει αυτά που μόνο μια κυβέρνηση μπορεί, όπως απαραίτητος είναι ένας ισχυρός και ανταγωνιστικός ιδιωτικός τομέας, προκειμένου να δημιουργηθεί εθνικός πλούτος. Όποτε οι δύο τους συνεργάζονται, στη θέση που τους αναλογεί, καθορίζουν την κοινωνική ευημερία» τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα των πολλών. Πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα της την κρατική δουλοκτησία, την κακονομία, την πολυνομία, την γραφειοκρατία, την ατολμία. Το ισχυρότερο εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα για να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας είναι η μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Με την Περιφερειακή διακυβέρνηση πετυχαίνουμε:
-Την αρχή της επικουρικότητας.
-Την αρχή της ολοκλήρωσης των διοικητικών ενεργειών.
-Την αρχή της συγκέντρωσης του διοικητικού έργου.
-Την αρχή της καταλληλότητας και επάρκειας των πόρων ανθρώπινων και χρηματικών
-Την Κανονιστική αρμοδιότητα σε θέματα ευθύνης της Περιφέρειας.
«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας» είπε ο κ. Αγοραστός «εργαζόμαστε με βάση το τετράπτυχο: εντοπισμός προβλημάτων, τελικοί στόχοι, ενδιάμεσοι στόχοι και μέσα επίτευξης των ενδιάμεσων στόχων. Σε συνεργασία και συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες, σε επαφή και συνάφεια με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Σκεπτόμαστε με καινοτόμο πνεύμα είμαστε προετοιμασμένοι να ηγηθούμε και να αποφασίσουμε και παίρνουμε λελογισμένα ρίσκα».
«Για μια χώρα όπως η Ελλάδα η οικονομική ανάπτυξη προϋποθέτει ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον, καλούς θεσμούς κοινωνικής οργάνωσης, επαφή με το κοινωνικό κεφάλαιο, αποδοτικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα στρεβλώνει τα κίνητρα και θα είναι αναπτυξιακό, σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης, αποτελεσματικό σύστημα υγείας, σύγχρονες υποδομές, κίνητρα για την αύξηση της αποταμίευσης και των επενδύσεων όπως επίσης και για την διαμόρφωση ενός εξωστρεφούς εξαγωγικού προτύπου εγχώριας παραγωγής.
Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα οικονομίας» κατέληξε ο κ. Αγοραστός. «Είναι και ισχυρό μέσο προώθησης της Δημοκρατίας. Το πραγματικό ζητούμενο, αφού πετύχουμε τα αυτονόητα, είναι η πολιτική που θα στηρίζεται σε αρχές και αξίες».
Για το μεταναστευτικό
Εξ άλλου, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει αναλάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος για όλη την Ευρώπη, τις ολοένα και αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και ζήτησε να στηριχθεί, παράλληλα με τους μετανάστες και η ελληνική κοινωνία αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα κοινωνικού αυτοματισμού.
Ήδη», είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, «καταγράφονται τα πρώτα συμπτώματα overdose, αφού δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι με διαδρομή ζωής που πλήρωσαν φόρους και εισφορές και που η κρίση τους οδήγησε σε σημείο να μην μπορούν σήμερα να συντηρήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Στην ελληνική πίστη και στο ελληνικό DNA υπάρχει ισχυρό το αίσθημα της φιλοξενίας και της φιλανθρωπίας. Όμως πρέπει η Ευρώπη να στηρίξει, με παράλληλα μέτρα ενίσχυσης και τους Έλληνες πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός ο οποίος θα θέσει το θέμα τις προσεχείς ημέρες στην Επιτροπή των Περιφερειών, στην Ευρώπη, σε συναντήσεις που θα έχει στο πλαίσιο της Εβδομάδας Open Days στις Βρυξέλες.