«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποδίδει στον πολιτισμό και τον τουρισμό, ένα μοναδικό ναυάγιο, ισάξιο σε μοναδικότητα με τον Παρθενώνα, αφού είναι το αρχαιότερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στο διεθνές συνέδριο για τις ενάλιες αρχαιότητες και τα υποβρύχια μουσεία που διοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Υπουργείο Πολιτισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
«Το υποβρύχιο μουσείο της Περιστέρας στα ανοιχτά της Αλοννήσου ανοίγει για το κοινό το καλοκαίρι του 2020 και σε συνδυασμό με τα άλλα τρία υποβρύχια μουσεία στη θαλάσσια περιοχή της Αμαλιάπολης, στον Δυτικό Παγασητικό, δημιουργεί παράθυρο ευκαιρίας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στη Θεσσαλία και για αύξηση της μέσης, κατά κεφαλή, τουριστικής δαπάνης» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
«Η Θεσσαλία κάνει καινοτομία στην πράξη. Το βραβευμένο πρόγραμμα BLUEMED για τις ενάλιες αρχαιότητες και τα υποβρύχια μουσεία στο οποίο η Θεσσαλία είναι επικεφαλής εταίρος, είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει προστιθέμενη αξία στη χώρα» τόνισε ο κ. Αγοραστός.
«Ανοίγουμε δρόμο για τη νομοθεσία, δρόμο για τον πολιτισμό, δρόμο για ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ο τουρίστας πρέπει να ερωτευτεί ξανά την Ελλάδα μέσα από ειδικά, ποιοτικά τουριστικά προϊόντα όπως είναι τα καταδυτικά πάρκα και τα υποβρύχια μουσεία, για να επιστρέφει κάθε χρόνο στη χώρα μας. Είναι θέμα ανταγωνιστικότητας» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού και την κ. Μενδώνη προσωπικά για τη βοήθεια και την καλή συνεργασία καθ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και κάλεσε την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Γκερέκου που ήταν παρούσα στην τελετή έναρξης, να προβάλλει με τα πολλά μέσα που διαθέτει ο Οργανισμός στην Ελλάδα και το εξωτερικό το πρωτοποριακό έργο, επισημαίνοντας ότι ο πολιτισμός είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της τουριστικής ανάπτυξης.
Στο τριήμερο συνέδριο συμμετέχουν 55 ομιλητές απ όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 200 εγγεγραμμένοι σύνεδροι. Στην τελευτή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Ι. Χρυσουλάκης, ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών Γ. Στεφανίδης, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας Barbara David, ο βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Λιούπης, ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στ. Ελλάδας Ν. Ντίτορας, οι δήμαρχοι Αλοννήσου Π. Βαφίνης και Σκοπέλου Στ. Περίσσης, ο περιφερειακός σύμβουλος Σ. Ζλατούδης, η διευθύντρια Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Π. Καλαμαρά, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας Φ. Καλοκαιρινού, καταδυόμενοι αρχαιολόγοι, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, ερευνητές, εκπρόσωποι καταδυτικών πάρκων και κέντρα κατάδυσης κ.α.
Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας περιλαμβάνει, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, τη δημιουργία συνολικά τεσσάρων Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες και τον Παγασητικό Κόλπο.
Επιπλέον, χρηματοδοτείται η παραγωγή των εφαρμογών και του εποπτικού υλικού με τις οποίες θα τεκμηριωθεί και θα αναδειχθεί ο ενάλιος αρχαιολογικός πλούτος της περιοχής στα δύο νέα Κέντρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού στο Δήμο Αλοννήσου, στη Στενή Βάλλα και στο Δήμο Αλμυρού.
Συγκεκριμένα το έργο αφορά στους παρακάτω ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους:
α) ενάλιος αρχαιολογικός στην Περιστέρα Αλοννήσου (ναυάγιο κλασικών χρόνων),
β) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Τηλέγραφος Νηών Σούρπης (ναυάγιο υστερορωμαϊκών χρόνων)
γ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στην Κίκυνθο Αμαλιάπολης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων)
δ) ενάλιος αρχαιολογικός χώρος στο ακρωτήριο Γλάρου Νηών / Σούρπης (ναυάγιο βυζαντινών χρόνων και άλλες ενάλιες αρχαιότητες – δύο μικροπεριοχές επίσκεψης).