Συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία, στην Αετοράχη, στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και όχι μόνο ο θάνατος του ιδιαίτερα γνωστού και αγαπητού Πόντιου λυράρη Νίκου Δημητριάδη, που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε τον τελευταίο μήνα.

Ο Νίκος Δημητριάδης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Κουτσιούλας», δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας (...του κεμεντζέ), γεννήθηκε το 1937 από Πόντιους πρόσφυγες γονείς στην Αετοράχη Ελασσόνας και ήταν η ζωντανή «ψυχή» που κράτησε με τις μουσικές του το ποντιακό στοιχείο κοντά στις παραδόσεις και τα έθιμά του στα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς.

Αυτοδίδακτος λυράρης, αλλά και ευγενική ψυχή και διακριτικός και ιδιαίτερα ευαίσθητος ως άνθρωπος, σεμνός χαρακτήρας, συμμετείχε σε εκατοντάδες πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σκορπίζοντας τους μοναδικούς ήχους της ποντιακής λύρας.

Τιμήθηκε από φορείς και συλλόγους Ποντίων και όχι μόνο για την πολύχρονη παρουσία και προσφορά του στον χώρο της παράδοσης και στα πολιτιστικά και παραδοσιακά «δρώμενα».

Σταθμός στην πορεία του, αποτέλεσε η έκδοση συλλεκτικού cd, το έτος 2010, που έγινε προς τιμήν του, όπου συμμετέχουν πολλοί επώνυμοι καλλιτέχνες (ερμηνευτές, μουσικοί) της ποντιακής παράδοσης.

Παίζει ο ίδιος λύρα και συμμετέχουν οι Κ. Καραπαναγιωτίδης, Μιχ. Κουρτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Στάθης Πορφυρίδης, Θεόφιλος Πουταχίδης, Βασ. Μιχαηλίδης, Στ. Ζημπιλιάδης, κ.ά.

Οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών, ευτύχησε να δει και 7 εγγόνια.

Ο Πόντιος λυράρης κηδεύεται σήμερα, στις 11 το πρωί, στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων Αετοράχης Ελασσόνας.

Γιάννης Μουκίδης (Ελευθερία)