Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για το «θεσσαλικό market pass», δηλαδή την οικονομική ενίσχυση των νοικοκυριών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης.

Η δαπάνη από την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε περίπου 35 εκατ. ευρώ, ενώ το διοικητικό κόστος ανέρχεται σε επιπλέον 305.000 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το βοήθημα παρέχεται για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο προκειμένου να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους αγοράς κυρίως ειδών διατροφής.

Η τροπολογία ορίζει ως μηνιαίο ύψος των αγορών, του οποίου χορηγείται ενίσχυση 20%, τα 220 ευρώ, για μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Σημειώνεται πως το ανώτατο όριο αγορών είναι τα 1.000 ευρώ και αφορά δικαιούχους με περισσότερα από έξι εξαρτώμενα τέκνα.

Όπως και με το market pass οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τα ποσά να πιστωθούν σε μια ψηφιακή χρεωστική κάρτα, είτε σε τραπεζικό λογαριασμό. Εάν επιλέξουν κατάθεση στην τράπεζα, θα λάβουν το 80% του αρχικά προσδιοριζόμενου ποσού της ενίσχυσης.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ δεν ισχύουν εισοδηματικά όρια για την καταβολή του.

cnn.gr