Σε μήνυμα της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλικής Ζιάκα για την Πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αναφέρονται τα εξής:

"Αφηγείται ένα 11χρονο κορίτσι, θύμα σχολικού εκφοβισμού:

«Η δασκάλα μας μάς έδειξε ένα μήλο και είπε ότι όλοι μαζί μπορούσαμε να το φτύσουμε, να το κοροϊδέψουμε, να το βρίσουμε με ό,τι μας έρχεται στο μυαλό και στο τέλος να το πετάξουμε με δύναμη κάτω. Μετά μας ζήτησε να το σηκώσουμε από το πάτωμα και με τη βοήθεια της το κόψαμε στα δύο. Τότε είδαμε ότι ήταν «μαυρισμένο» από τα πολλά χτυπήματα και σπασμένο σε κάποιες μεριές.

Αυτό συμβαίνει μέσα στην ψυχή μας, όταν κάποιος μας φέρεται άσχημα με τα λόγια ή τις πράξεις του και αν δε μιλάμε, τότε δε θα μάθει ποτέ κανείς όλα όσα έχουμε υποστεί».

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση, πρόληψη, αντιμετώπιση. Όσο περισσότερο μιλάμε για το bullying τόσο το εξαλείφουμε.

Ωστόσο, ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο δεν αφορά μόνο το μαθητή που εκφοβίζει και εκείνον που εκφοβίζεται, αλλά και όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του, δηλαδή τους παρατηρητές, μαθητές είτε ενήλικες.

Όλοι μαζί στο εκπαιδευτικό συγκείμενο, με στενή συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών, οφείλουμε να δραστηριοποιηθούμε για να σας μάθουμε παιδιά, να εκφράζετε τα συναισθήματά σας και να κατανοείτε των άλλων.

Για τον περιορισμό του φαινομένου της βίας στη ζωή σας, εντός και εκτός σχολείου, να σας διδάξουμε την αποδοχή και την αλληλοκατανόηση ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

Ο θεσμός του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, ο Ψυχολόγος και ο Κοινωνικός Λειτουργός στην εκπαιδευτική κοινότητα, προσβλέπουν μεταξύ άλλων και στον περιορισμό και την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου, δρομολογείται από το ΥΠΑΙΘΑ η δημιουργία πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας, ανώνυμα ή επώνυμα από μαθητές, αλλά και επώνυμα από γονείς. «Στόχος να σπάσει η σιωπή, κανένα παιδί να μην είναι και να μη νιώθει μόνο».

Αγαπητά μας παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε.

Να μην υποτιμάτε τη δύναμη που έχει ο λόγος σας.

Υπάρχουν πάντοτε δίπλα σας άνθρωποι πρόθυμοι και διαθέσιμοι να σας ακούσουν."