Σημαντική παρουσία είχαν μαθητές του 5ου Λυκείου Λάρισας στην 3η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων «Ο Απόστολος Παύλος» από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2018.
Όσοι μαθητές-διπλωμάτες συμμετείχαν από δημόσια κι ιδιωτικά σχολεία όλης της Ελλάδας-αλλά και τα ελληνικά σχολεία της Στουτγκάρδης και του Αργυροκάστρου, κλήθηκαν να μεταφέρουν την άποψη της χώρας του ΟΗΕ που εκπροσώπησαν, προσδίδοντας και το προσωπικό τους στίγμα. Την τελευταία ημέρα ανακοινώθηκαν οι προτάσεις τους στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, παρουσία της καθηγήτριας του Διεθνούς Δικαίου και εμπνεύστριας της προσομοίωσης Π. Περάκη, του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σ. Φάμελλου, της ευρωβουλευτή Μ. Σπυράκη, του εκπροσώπου του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα δικαιώματα του Ανθρώπου στη Γενεύη Δ. Σερεφίδη, πανεπιστημιακών καθηγητών κι εκπαιδευτικών σχολείων.
Από το 5ο Λύκειο συμμετείχαν τέσσερις μαθητές, οι οποίοι απέσπασαν επιδοκιμαστικά σχόλια για τη δυναμική προάσπιση των θέσεών τους κατά τη διάρκεια γόνιμου διαλόγου και σεβασμού σε επίπεδο αντιλογίας. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι :
• Δανάη Βαρνά Γ’ Λυκείου, στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων με θέμα: «Απαγόρευση Φυλετικής Προπαγάνδας και Ρητορικής Μίσους», με χώρα εκπροσώπησης την Αλγερία. Η μαθήτρια ανέφερε μεταξύ των άλλων πως στην χώρα, η ποινικοποίηση της ρητορικής μίσους δεν κατοχυρώνεται συνταγματικά, ενώ διώκεται μόνο η προσβολή στην επίσημη θρησκεία του κράτους.
• Νικόλαος Πνευματικός, Γ’ Λυκείου, στην Επιτροπή Οικονομικών , Κοινωνικών και Πολιτιστικών Δικαιωμάτων με θέμα, «Το δικαίωμα σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης», με χώρα εκπροσώπησης την Πορτογαλία. «Στην πολιτική της χώρας είναι ενσωματωμένη ισχυρή διάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να αντιμετωπίζονται οι ανισότητες και ειδικά μετά την κρίση τα κενά στην κοινωνική πρόνοια για την προστασία ατόμων με κίνδυνο φτώχειας», υποστήριξε ο μαθητής.
• Σοφία Ζαγγανά, Γ’ Λυκείου στην Επιτροπή για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε Βάρος των Γυναικών με θέμα «Γυναίκα Πρόσφυγας», με χώρα εκπροσώπησης την Ελβετία. Η εκπρόσωπος της Ελβετίας, τόνισε πως η χώρα μέσω του νομοθετικού της συστήματος, ευελπιστεί στην καλύτερη περίθαλψη των γυναικών προσφύγων-με πολιτισμικά ευαίσθητο τρόπο και στη σταδιακή ένταξη των δεκτών γυναικών αιτούντων άσυλο, ακόμη και χωρίς χαρτιά.
• Ιωάννα Κοσμάνου, Α’ Λυκείου στην προηγούμενη Επιτροπή με θέμα «Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών», με χώρα εκπροσώπησης την Λιθουανία. Η Ιωάννα Κοσμάνου υποστήριξε σχετικά, πως στη Λιθουανία έχουν σημειωθεί βήματα προόδου με τη λήψη νομοθετικών μέτρων πρόληψης, διευκόλυνσης της δίωξης των δραστών και παροχής υποστήριξης στα θύματα.
Την προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου έκανε η εκπαιδευτικός Αρχοντία Γιαννακάκη, ενώ της μαθήτριας της Α’ Λυκείου, η εκπαιδευτικός Αποστολία Καρρά στο πλαίσιο διασχολικής συνεργασίας 5ου Γυμνασίου και 5ου Λυκείου Λάρισας.
Σε δύο μαθήτριες απονεμήθηκε τίτλος «Εύφημος Μνεία» σε επίπεδο διπλωματών. Τις διακρίσεις απέσπασαν, η Δανάη Βαρνά από την Γ’ τάξη και η Ιωάννα Κοσμάνου από την Α’ τάξη. Η Δανάη Βαρνά παρουσίασε επίσης μετά από επιλογή, το Σχέδιο Γνώμης της επιτροπής της στην προσομοίωση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.