Σε 3.853 ανέρχονται οι πολίτες που εξυπηρετήθηκαν, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, από το πανελλαδικό δίκτυο ενημέρωσης και υποστήριξης δανειοληπτών (ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ), για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Από τους τρεις κόμβους που ενεργοποιήθηκαν την άνοιξη (Ρέντη, Αθήνα, Πειραιά), έχουν εξυπηρετηθεί 2.844 πολίτες. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία και τέταρτος κόμβος (Αχαρναί), όπου ήδη εξυπηρετήθηκαν οι πρώτοι 9 πολίτες, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και εκτός Αθηνών.
Στους περίπου τέσσερις μήνες λειτουργίας των κόμβων της Θεσσαλονίκης, έχουν εξυπηρετηθεί 391 πολίτες. Οι 4 κόμβοι που ενεργοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, τον Σεπτέμβριο (Λάρισα, Άρτα, Ιωάννινα, Κοζάνη) έχουν εξυπηρετήσει 485 πολίτες.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διαπιστώνεται στη Λάρισα (193). Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, οι 8 νέοι κόμβοι της Περιφέρειας (Καλαμάτα, Πάτρα, Κόρινθος, Χαλκίδα, Βόλος, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο), έχουν ήδη εξυπηρετήσει 124 πολίτες, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να διαπιστώνεται στο Ηράκλειο (38) και τον Βόλο (32).
Εκ του συνόλου των οφειλετών που προσήλθαν μέχρι σήμερα: το 75% ήταν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες), το 20% εκπρόσωποι πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο 90% των περιπτώσεων παρασχέθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ μόλις το 10% των πολιτών ζήτησε μια εξειδικευμένη νομική ή/και οικονομική συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Ως προς την κατανομή των χρεών, διαπιστώνεται ότι: το 40% των εξυπηρετούμενων έχουν οφειλές ταυτόχρονα προς τα πιστωτικά ιδρύματα και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ), το 55% έχει οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το 5% έχει οφειλές μόνο προς το Δημόσιο.
Ως προς το δηλωθέν εισόδημα των πολιτών που επισκέφθηκαν το δίκτυο των ΚΕΥΔ-ΓΕΥΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που οι ίδιοι παρουσίασαν, παρατηρήθηκε ότι:
- το 40% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 0-8.000 ευρώ
- το 35% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 8.001ευρώ-15.000 ευρώ
- το 15% των πολιτών δηλώνει εισόδημα από 15.001 ευρώ-25.000 ευρώ
- το 10% των πολιτών δηλώνει εισόδημα μεγαλύτερο από 25.000 ευρώ.
(ΑΠΕ-MΠΕ)